Статті

Жировий гепатоз в практиці сімейного лікаря

НАЖБП - МедПросвита

Жировий гепатоз — це одне з серьйозних захворювань печінки, що супроводжується ожирінням печінкових клітин.

Можливі напрямки розвитку  гепатозу внаслідок порушення виведення жиру з печінки:

  • знижуєтьсяі кількість речовин, що беруть участь в переробці жирів (білок, ліпотропні чинники)
  • порушується утворення сполук: фосфоліпідів, бета-ліпопротеїнів, лецитину,
  • «зайві» вільні жири створюють відкладення в печінкових клітинах.

В Україні більшість наукових повідомлень стосуються, в основному, проблемних аспектів жирового гепатозу алкогольної етіології. Але необхідно пам’ятати про те, що є пацієнти, які страждають на гепатоз, не вживають алкоголь, але мають ураження печінки, подібна за гістологічною структурою з алкогольним.

Що це таке?

В результаті зайвого надходження в печінку вільних жирних кислот в клітинах печінки починають відкладатися крапельки жиру.

Звідки вони беруться?

З біохімічних точки зору накопичення жиру в цитоплазмі гепатоцитів відбувається тоді, коли швидкість снтезу в печінці тригліцеридів перевищує швидкість їх утилізації. Постачальником жирних кислот можуть стати тонкий кишечник або жирова тканина. Жирні кислоти можуть синтезуватися безпосередньо в печінці. У здорових осіб жирні кислоти формують енергетичний потенціал гепатоцитів, забезпечуючи тим самим функціонування гепатоцитів і печінки в цілому.

Причиною, що стимулює розвиток гепатоза, може стати незбалансоване харчування в поєднанні з алкогольною інтоксикацією.

Найпширине порушенння жирового обміну з надлишковим накопиченням жиру в печінці асоціюється з  декомпенсованим цукровим діабетом 2 типу.

В одночас,  інсулінонезалежний цукровий діабет, тісно пов’язаний з ожирінням, часто супроводжується розвитком жирового гепатозу, тому що особам з надмірною масою тіла властива знижена чутливість периферичних рецепторів до інсуліну в поєднанні з високим рівнем інсуліну в крові.

Гепатоз супроводжується зменшенням в печінці запасів глікогену і макроергічних фосфорних сполук,

Комментировать

Нажмите для комментария

    Ми на Facebook

    Вибір редакції