Статті

Як вуглеводи впливають на сон?

Як вуглеводи впливають на сон?

Історія досліджень про те, як вуглеводи впливають на сон в нашому житті.

Результати раніше проведених досліджень про зв’язок між рівнем споживання вуглеводів і безсонням, носять суперечливі результати. Однак будь-який вплив, який рафіновані вуглеводи надають на ризик безсоння, ймовірно, можна порівняти з їх відносним внеском в загальну дієту, тому необхідні дослідження, які вимірюють загальний глікемічний індекс, глікемічне навантаження і споживання певних типів вуглеводів.

Метою проспективного дослідження було оцінити гіпотезу, згідно з якою високий глікемічний індекс і глікемічне навантаження асоційовані з більш високим ризиком іинсомнії.

У проспективне когортне дослідження були включені жінки в постменопаузі , які беруть участь в дослідженні Women’s Health Initiative Observational Study.

Дослідники оцінювали глікемічний індекс, глікемічне навантаження, а також доданий цукор, крохмаль, загальну кількість вуглеводів, рівень споживання харчових волокон, а також яка кількість вуглеводів споживається з цільнозернових культур, рафінованих зерен, фруктів, овочів, молочних продуктів. Дані показники визначали початково (між 1994 і 1998 роком; n = 77 860) і через 3 роки спостереження (між 1997 і 2001 роком; n = 53 069).

Результати

За даними аналізу, високий глікемічний індекс був асоційований з підвищенням поширеності безсоння  і захворюваності Інсомнією.

Високе вживання доданого цукру, крохмалю та рафінованого зерна також призводило до підвищення ризику розвитку безсоння.

При цьому, вживання цілісних фруктів (НЕ фруктовий сік) і овочів було асоційоване зі зниженням розвитку інсомнії. Високе споживання харчових волокон, цільних фруктів, овочів було пов’язане з достовірно більш низькою поширеністю безсоння.

Висновок

Раціон харчування з високим глікемічним індексом може бути фактором ризику безсоння у жінок в постменопаузі. Дієта з низьким глікемічним індексом може бути корисна у осіб, які страждають безсонням.

 

Джерело: James E Gangwisch, Lauren Hale, Marie-Pierre St-Onge, et al. American Journal of Clinical Nutrition. December 2019.

Дивіться також: Новини на МедПросвита|

Комментировать

Нажмите для комментария