Статті

Розкажіть пацієнту: Як зберегти імунітет ? Поради фахівців

Нагадуємо, що в Україні триває Тиждень громадського здоров’я, що проводиться з ініціативи Центру громадського здоров’я. Протягом тижня, говорячи про здоров’я українців, особливу увагу ми будемо приділяти загрозі COVID-19. Підчас загрози інфікування COVID-19, особливо гостро повстає питання зміцнення імунітету.

Чи можемо ми  поліпшити роботу імунної системи?

Від чого залежить імунітет?

До розвитку імунодефіцитних станів ( низького імунітету) може призвести низка факторів, серед яких провідну роль відіграє порушення балансу в раціоні.

  • Енергетичне недоїдання пов’язано зі значним порушенням клітинного імунітету, викликаючи цілий ряд складних порушень: зміна функції фагоцитів, системи комплементу, концентрації секреторних антитіл до імуноглобуліну А та продукції цитокінів.
  • Дефіцит окремих поживних речовин також призводить до змінених імунних реакцій: це спостерігається навіть тоді, коли стан дефіциту э помірним.
  • Нестача мікронутрієнтів може стати причиною порушення імунітету: цинку; селену; заліза; міді; вітамінів А, С, Е і В-6; і фолієвої кислоти. Всі вони мають неабиякий вплив на імунні реакції.
  • Переїдання і ожиріння також знижують імунітет. Ожиріння характеризується системним і центральним запаленням, яке робить людину дуже сприйнятливою до хвороб, особливо до тих, які мають відношення до порушень імунітету.

Заступник гендиректора Центру громадського здоров’я Владислав Збанацький відмітив, що в Україні дійсно дуже висока поширеність надмірної маси тіла й ожиріння серед населення, починаючи з дитячого віку. «У віці від 35 років майже 35% населення мають цю проблему. Водночас цей показник підвищується протягом життя і в окремих вікових категоріях досягає 77%,» — розповів В. Збанацький.

Для збереження здоров’я потрібне збалансоване харчування

Лікар- нутріціолог, спеціаліст медичного центру Health and happy Леся Сак впевнена, що як і будь-яка бойова сила, “воїни” імунної системи повинні їсти. «Здорові воїни імунної системи потребують хорошого, регулярного харчування. Вчені давно визнали той факт, що люди, які мають незбалансований раціон та недостатнє харчування , є більш вразливими до інфекційних захворювань» — розповіла лікар.

Але наскільки збалансоване наше харчування?

«На жаль, статистика свідчить, що українці нехтують принципами здорового харчування, що суттєво знижує якість життя і, врешті, несе загрозу їх здоров’ю», – підкреслив заступник гендиректора Центру громадського здоров’я МОЗ України Владислав Збанацький. Також він додав, що з дієтичними ризиками пов’язана дуже велика частка смертності. На думку експерта з громадського здоров’я, таке становище типове для багатьох країн Східної Європи. «Але рівень усвідомлення проблеми громадянами нашої країни є досить низьким. Розуміння принципів здорового харчування є шляхом уникнення розвитку неінфекційних хвороб, зміцнення імунітету та профілактики інфікування» — підвів підсумки пан Збанацький.

Які продукти допоможуть зміцнити імунітет?

Голова асоціації дієтологів України Олег Швець впевнений, що саме здорове та збалансоване харчування є запорукою оптимальної діяльності кожної системи організму людини. Імунна система не лише не є виключенням з цього правила, але й може вважатись особливо залежною від надходження значного переліку харчових речовин.

Олег Швець також надав рекомендації щодо можливостей зміцнення імунітету.

« Існує їжа, яка здатна «прокачати» імунну систему – це переважно фрукти та ягоди, горіхи, насіння, бобові та злакові, а також білкова їжа, що є джерелом вітамінів А, С, D, Е, В2, В6, В12, фолієвої кислоти, мікроелементів та мінералів – заліза, цинку, магнію, селену, міді. Серед інших «бустерів» імунітету варто згадати:

  • Спеції (куркума, перець, душиця, кріп);
  • Флавоноїди (кверцетин, катехін, кемпферол, ресвератрол) – містяться у багатьох рослинних продуктах та напоях – цибуля, часник, цитрусові, шпинат, листові овочі, чай тощо.

На жаль, існують і продукти, які погіршують опір імунних клітин проти різноманітних імунних агентів:

  • Технологічно-оброблена їжа (солодощі, хліб з борошна вищого гатунку, ковбасні вироби, напівфабрикати…) з високим вмістом солі, цукру, насичених жирів та транс жирів;
  • Калорійні напої (солодкі газовані напої, сік, соковмісні напої, солодкі компоти, морси та квас);
  • Алкогольні напої.

У підсумку варто наголосити на тому, що здорове харчування, хоча й не дає стовідсоткової гарантії від інфікування вірусами, але робить його ймовірність у декілька разів менше, а перебіг вірусного захворювання легшим та менш тривалим», — розповів О. Швець.

Також головний дієтолог України додав, що здорове харчування, хоча й не дає стовідсоткової гарантії від інфікування вірусами, але робить його ймовірність у декілька разів менше, а перебіг вірусного захворювання легшим та менш тривалим.

Підготовлено ЦГЗ МОЗ України
Наталя Усенко

Комментировать

Нажмите для комментария