Статті

ТОП 5 бобових, що варто включити в раціон як джерела білку

Деякі рослинні продукти, такі як соєві боби і кіноа, є повноцінними білками, що означає, що вони містять всі дев’ять незамінних амінокислот, які потрібні людині. В інших рослинних продуктах відсутні деякі з цих амінокислот, тому так важливо дотримуватися різноманітності в раціоні або додавати до раціону харчові добавки, що містять необхідний набір амінокислот.

Наступні корисні для здоров’я продукти рослинного походження містять велику кількість білка на порцію:

  1. Соєві продукти: Тофу, темпі і едамаме

Соєві продукти, такі як тофу, темпі і едамаме, є одними з найбагатших джерел білка в вегетаріанській дієті ( якщо не споживаються молочні продукти та яйця).

Вміст білка залежить від способу приготування сої:

твердий тофу (соєвий сир) містить близько 10 г білка на ½ склянки

боби едамаме (незрілі соєві боби) містять 8,5 г білка на ½ склянки

темпі містить близько 15 г білка на ½ склянки

Тофу набуває аромат страви, з якою він готується, тому може бути універсальним доповненням до їжі.

Рекомендується спробувати тофу в якості замінника м’яса в улюбленому бутерброді або супі. Тофу також є популярним замінником м’яса в деяких стравах, таких як курка кунг пао і кисло-солодка курка.

Ці соєві продукти також містять хороший рівень кальцію і заліза, що робить їх корисними замінниками молочних продуктів.

  1. Сочевиця

Червона або зелена сочевиця містить багато білка, клітковини і основних поживних речовин, включаючи залізо і калій.

Варена сочевиця містить 8,84 г білка на ½ склянки.

Сочевиця — відмінне джерело білка, який можна додати до обіду або вечері. Їх можна додавати в рагу, каррі, салати або рис, щоб отримати додаткову порцію білка.

  1. Квасоля

Квасоля э корисним та смачним джерелом білку, у відвареній квасолі міститься 8,5 г білка на ½ склянки.

Квасолю можна додавати в салати, в горячі страви, робити з неї смачні пасти, щоб споживати у вигляді бутербродів. Квасоля може бути спожита з рисом та іншими овочами у вигляді овочевих провів тощо.

  1. Нут

Приготований нут багатий білком — близько 7,25 г на ½ склянки.

Нут можна їсти гарячим або холодним, і він дуже універсальний, тому в Інтернеті можна знайти безліч рецептів. Їх можна, наприклад, додавати в рагу і каррі або приправляти паприкою і обсмажувати в духовці.

Можна додати хумус, приготований з пасти з нуту, в бутерброд, щоб отримати корисну і багату білком альтернативу вершковому маслу.

5. Арахіс

Арахіс багатий білком, корисними жирами і може поліпшити здоров’я серця. Він містить близько 20,5 г білка на ½ склянки.

Арахісова паста також багата білком — 8 г на столову ложку, що робить бутерброди з арахісовим маслом повноцінної білкової закускою для здоров’я.

(Нагадуємо, що арахіс може стати причиною алергічної реакції).

Комментировать

Нажмите для комментария

    Ми на Facebook