Статті

Штучно підсолоджені напої і ризик кардіологічних захворювань

Результати раніше проведених досліджень показують, що вживання цукровмісних напоїв негативно позначається на стані кардіометаболічного здоров’я. А який вплив на здоров’я надає вживання штучно підсолоджених напоїв? Відповісти на це питання спробували французькі дослідники.

Дизайн дослідження

Виконано когортне дослідження French NutriNet-Santé, що включає 104 760 учасників. Учасники дослідження заповнювали опитувальники, щодо раціону харчування протягом останніх 24 годин раз у 6 місяців. У індивідуумів оцінювали вживання штучно підсолоджених напоїв.

До цукровмісних напоїв відносили всі напої, що містять в своєму складі 5% і більше цукру.

За вживання напоїв учасники були розділені на тих, хто їх не вживав, вживав в низькій кількості і вживав у високій кількості.

Первинною кінцевою точкою дослідження є перше серцево-судинне захворювання, яке сталося за період спостереження (з 2009 по 2019 рік), включаючи інсульт, транзиторну ішемічну атаку, інфаркт міокарда, гострий коронарний синдром і ангіопластику.

Результати

  • За досліджуваний період первинні серцево-судинні події відбулися у тисяча триста сімдесят дев’ять учасників.
  • У порівнянні з індивідуумами, які не вживали напої, особи, які вживають велику кількість цукровмісних напоїв і штучно підсолоджених напоїв, мали вищий ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Таким чином, штучно підсолоджені напої не можна вважати більш здоровою альтернативою цукровмісних напоїв, якщо говорити про серцево-судинному здоров’я.

Комментировать

Нажмите для комментария