Статті

Що відбувається, коли організм не може переробляти бета-каротин?

Два нових дослідження показують, що деякі люди не можуть виробляти достатню кількість вітаміну А з бета-каротину в своєму раціоні. Щоб компенсувати це, їм, можливо, доведеться їсти більше продуктів, що містять вітамін А (а не бета-каротин), щоб підтримувати серцево -судинне здоров’я.

Бета-каротин є пігментом фруктів і овочів оранжевого і червоного кольору. Особливо багато його в моркві, гарбузі, ягодах обліпихи.

Різні дані показують, що люди з високим рівнем бета-каротину в крові, як правило, мають більш низькі сироваткові концентрації «поганого» холестерину (ліпопротеїнів низької щільності), який викликає атеросклероз.

В результаті у них знижується ризик ішемічної хвороби серця, яка є найбільш частою причиною смерті в усьому світі.

Однак молекулярні механізми, які пов’язують бета-каротин з пониженням рівня холестерину в крові, вивчені недостатньо.

Тепер два нових дослідження показали, що організму потрібна активна версія певного ферменту (бета-каротіноксігенази 1 (BCO1), щоб в повній мірі використовувати бета-каротин для здоров’я серцево-судинної системи.

Розглянутий фермент перетворює бета-каротин у вітамін А, який знижує кількість холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), що виробляється в печінці.

Однак до 50% людей виробляють менш активну форму ферменту, за словами Джауме Аменгуаля, доцента персоналізованого харчування в Університеті Іллінойсу в Урбана-Шампейн, який брав участь в обох дослідженнях.

Менш активна форма цього ферменту знижує ефективність виробництва вітаміну А з бета-каротину з фруктів і овочів.

За словами Аменгуала, щоб в повній мірі поліпшити здоров’я серцево-судинної системи, людині може знадобитися одержувати більше вітаміну А безпосередньо з джерел тваринного походження, таких як молочні продукти, вершкове масло, жирна риба, печінка (особливо багата яловича).

Вчені пов’язують здатність організму перетворювати бета каротін в активну форму вітаміну а з геном BCO1. Після обліку кількості бета-каротину і вітаміну А в раціоні учасників дослідники виявили, що у людей з певним варіантом гена BCO1 рівень холестерину був значно нижче. Цей генетичний варіант виробляє більш активну форму ферменту, який перетворює більше бета-каротину в вітамін А.

За оцінками авторів, у людей, у яких є одна або кілька копій цього варіанту гена BCO1, може спостерігатися зниження рівня холестерину ЛПНЩ на 9% в порівнянні з тими, у кого його немає. «Хоча це і є припущенням, це зниження може мати клінічне значення, якщо буде зберігатися в зрілому віці», — пишуть вони.

Комментировать

Нажмите для комментария

    Ми на Facebook

    Вибір редакції