День в історії

13 січня: Щедрий вечір та його традиції

Сьогодні в ніч з 13 на 14 січня українці не офіційно святкують старий Новий рік та Щедрий вечір, який ще називається святом Меланки, або Маланки.

Основою Щедрого вечора в українців вважають багатий святковий стіл, щедрування, ворожіння, ігри та забави. Назва «щедрий вечір» пов’язана зі звичаєм готувати багатий стіл, на відміну від Святого вечора.

Стіл в цей день повинен бути дійсно щедрим, так як згідно повір’ям чим щедріше та багатше накрито на стіл, тим щасливіше і вдаліше буде рік наступний. В святковому меню обов’язково мають бути страви зі свинини, щоб худоба плодилася, а в родині панував мир та взаєморозуміння. Прийнято готувати млинці, пироги та вареники з сиром.

Але основною стравую є щедра кутя. На відміну від пісної, її прийнято заправляти м’ясом і салом. Щедра кутя здавна вважалася одним із символів примирення. Для залагодження будь яких конфлікти, родичі та сусіди йшли один до одного миритися саме з цією стравою. А парубки посилали сватів з нею в надії отримати згоду від своєї коханої.

З заходом сонця і до півночі розпочиналося щедрування. Дівчатка-підлітки ходили до сусідів та родичів щоб проспівати щедрівки. Якщо господарі 13 січня не скупилися на смаколики для щедрувальників, то це обіцяло їм щастя та добробут.

Також була розповсюджена традиція для незаміжніх дівчат. Вони ворожили на майбутнього чоловіка.

У деяких регіонах прийнято, щоб господар перед світанком виносив з хати сніп-дідуха, який стояв на покуті від Різдва, а також солому зі столу і з підлоги, і спалював все це.

Для всіх наших читачів наступна щедрівка.

В нашій Україні
Свято гарне є!
Це Щедрівка з сином
Щедриком іде!

Віхола танцює
З Щедриком вгорі,
І Щедрівку чути
В кожному дворі!

Весь народ радіє,
Пісеньки співа.
В тих піснях лунають
Чарівні слова.

На добро, достаток,
Щастя та любов
Шле благословіння
Чудо-дзвін церков!

Панував завжди щоб
В Україні мир,
Землю нашу рідну
Бог благословив!

Комментировать

Нажмите для комментария

    Ми на Facebook

    Найпопулярніше

    Вибір редакції