Статті

Середземноморська versus нордична дієта, що корисніше для здоров’я?

Середземноморська дієта визнається багатьма фахівцями, як одна з найбільш корисних дієт, необхідна для зниження серцево-судинного і метаболічного ризику.

Нордична дієта багато в чому схожа на середземноморську і включає овочі, фрукти, цільнозернові продукти, рибу, рослинні масла і обмежене споживання насичених жирів (цільного молока) і червоного і обробленого м’яса. Відмінності між дієтами полягають у тому, що нордична дієта включає вживання місцевих ягід і використання ріпакової олії, замість оливкової.

Метою цього огляду було підсумувати знання про вплив нордичної дієти на запальні маркери.

Результати

  • У 2 спостережних дослідженнях було виявлено ​​зворотній зв’язок між прихильністю до нордичної дієті і концентрацією високочутливого С-реактивного білка. Відзначено зниження концентрація високочутливого білка за їх результатами.
  • В одному дослідженні відзначено позитивний вплив нордичної дієти на рівень інтерлейкіну 1Ra (маркер інсулінорезистентності) та катепсина S.

Висновок

Таким чином, нордична дієта має позитивний ефект щодо запалення низького ступеня активності. Однак необхідні більші дослідження для підтвердження протизапального ефекту.

Джерело : Maria Lankinen, Matti Uusitupa, and Ursula Schwab. Nordic Diet and Inflammation-A Review of Observational and Intervention Studies. Nutrients. 2019; 11 (6): 1369.

 

Комментировать

Нажмите для комментария

    Ми на Facebook