Отруйні гриби

Отруєння грибами: що варто знати

Чи збираєте ви гриби? Дощове та тепле літо – чудова нагода прогулятись на природі та зібрати врожай цих чудових створінь, які радують нас не тільки своєю привабливою зовнішністю, але й чудовим смаком та апетитним ароматом. Але….

Кожний рік в Україні гинуть або потрапляють до лікарні сотні людей через отруєння грибами. За даними міністерства охорони здоров’я України, щорічно найбільше смертельних випадків отруєння грибами відбувається через вживання в їжу блідих поганок. Але є й інші гриби, що можуть призвести до важкого отруєння та летальних випадків.

Тому підчас грибного сезону важливо навчитися відрізняти, які гриби є отруйними та навіть смертельно небезпечними.

Отруйні гриби

Отруйні гриби можуть спричинити отруєння з важкими наслідками та навіть з летальним кінцем.

У довыднику ми надаємо інформацію лише про найнебезпечніші та найбільш розповсюджені види. Але крім того є щзе інші види грибів, які зустрічаються не так часто, про то млжуть завдати шкоди здоровью при їх вживанні.

Тому нагадуємо ще раз, що збирати потрібно лише знайомі гриби і дома перевіряти свій «врожай», що уникнути випадкового попадання в їжу отруйних грибів. Всі гриби, що викликають підозру потрібно викидати.

Далі ви дізнаєтесь про гриби:

Смертельно отруйні гриби

Гриби, вживання яких іноді приводить до смерті

Гриби, вживання яких призводить до несмертельних отруєнь різного ступеню важкості

Гриби, які не можна вживати з алкоголем

Умовно їстівні гриби

Серед відомих фахівцям найнебезпечніших  смертельно отруйних грибів на території України найчастіше з’являються мухомори, поганки, дрібні види говорушок, окремі види павутинників, дрібні види грибів парасольок, плютка Патуйяра, галерина облямована, строчок звичайний.

Нагадаємо, що існують отруйні гриби-двійники. Їх важко відрізнити від їстівних грибів через разючу зовнішню схожість. Так, у білого гриба є два небезпечних двійника — чортів гриб та жовчний гриб, або гірчак, у справжніх опеньків — двійники сірчано-жовті і цегляно-червоні опеньки, у моховиків і маслюків — перцевий гриб, у печериці — поганка, у справжньої лисички — несправжня лисичка. У цих видів отруйних грибів є певні особливості, знаючи які можна відрізнити їстівний вид від неїстівного.

    Мы на Facebook