Найкращий приклад своїх порад – сама людина: зовнішній вигляд, спосіб життя, раціон харчування. Ця лікарка відповідає усім критеріям. Її порадами користуються не лише пацієнти, а й професійна спільнота. В неї лікуються, її цитують та просять навчити смачно і корисно готувати. Незважаючи на свою надзвичайну зайнятість ми все-ж таки вилучили час, щоб поставити цікаві питання.
- Оксано, ви, як лікар—дієтолог, спеціалізуєтесь на здоровому способі життя та схудненні. Сьогодні, за такої кількості відомих дієт, вільного доступу до різної, як професійної, так і не дуже, інформації, чому проблема зайвої ваги залишається однією з найактуальніших?
По-перше, далеко не вся інформація, якої справді дуже багато, є правильною, і, тим більше, професійною. Часто рекомендації дають люди, далекі від медицини, актори, співаки, які не враховують ні статі, ні стану здоров’я, ні віку — всім одні і ті є «дієти».
По-друге, головна «ставка» у схудненні робиться лише на харчування, що, як правило, означає поразку. Бо для правильного зниження маси тіла (за рахунок втрати жиру, а не м’язів) обов’язково має бути фізична активність. Щоденна і достатньо інтенсивна, а не лише 15-хвилинна ходьба.
По-третє, сучасна людина живе у світі спокус, добування «хліба насущного» відбувається без затрат сил та енергії, як це було в наших предків, коли потрібно було вполювати, або працювати в полі цілий день. Їжі багато, вона доступна, вже готова і дуже концентрована, і тому — калорійна. Тому людство буде і далі товстішати і передчасно помирати від хвороб, які є наслідком ожиріння.
- Розкажіть будь—ласка, про свою систему харчування, яку ви пропагуєте? В чому її унікальність?
Моя система харчування досить проста, вона майже не має обмежень, але все ж:
— я не їм цукор ні в якому вигляді; (цукор передчасно зістарює організм, «цементує» білки, що проявляється жорсткими судинами, схильністю до запальних процесів, виснаження підшлункової залози та порушення обміну речовин);
— вкрай рідко їм смажену їжу (при смаженні змінюються властивості жиру, і, як наслідок, порушується робота печінки, погіршується діяльнисть нервової системи, підвищується ризик онкологічних захворювань); якщо і доходить справа до смаження, то вибираю жири, які найменше окислюються: свіже сало або оливкову олію;
— п’ю склянку теплуватої води відразу після пробудження та чашечку рістрето — це багаторічний ранковий ритуал, який допомагає швидко одягнути спортивну форму (і відразу після цього 40 хв або годину займаюся: розтягуюсь, присідаю, стрибаю, відтискаюсь, бігаю);
— намагаюсь вживати щодня свіжі овочі, такі, як капуста, зелень, морква; щоб овочі смакували, вживаю їх як самостійну страву, поєднуючи із хумусом, наприклад, смужками соковитої моркви або стеблами селери набираю хумус;
— включаю в свій раціон продукти, які мають геропротекторні властивості (в перекладі — ті, що захищають від старості): порошок куркуми, корінь імбиру, зелений чай, насіння льону, горіхи, лісові ягоди (взимку — заморожені);
— п’ю звичайну очищену воду замість соків, напоїв, компотів і тп.
- З вашої лікарської практики: які помилки повторюються найчастіше і чому?
Все більше і більше людей цікавляться своїм харчуванням і це дуже добре, але цього недостатньо, щоб бути здоровим, тому що користь від здорового харчування нівелюється шкідливими звичками, наприклад, курінням, чи щоденним вживанням алкоголю, хронічним недосипанням, стресом.
- Скажіть будь—ласка, чи не є здоровий спосіб життя, про який так активно говорять лікарі і не тільки, є своєрідною рекламою, на чому можна чудово заробити?
Здоровий спосіб життя — далеко не найгірший спосіб чудово заробити і в цьому нічого поганого нема 🙂 Значно гірше, коли це реклама — сигарет чи алкоголю, якої в нас чимало. Досить послухати радіостанції…
Інша справа, що справді, часто — бізнес, за яким не завжди стоять якісні послуги. Наприклад, непрофесійне «схуднення», коли людину «садять» на напівголодну незбалансовану «дієту», в результаті чого, кілограми швидко повертаються, або з’являються проблеми із здоров’ям. Чи пропонуються продукти для «швидкого схуднення» чи «детоксу», які коштують багато і пропонуються майже всім підряд, але не враховують стану здоров’я людини.
У суспільстві не популяризується розуміння того, що стати струнким можна не лише в дорогому спортзалі, але й вдома, займаючись інтенсивними вправами; та надворі, на шкільному спортивному майданчику. І для цього не потрібно дорогущої форми, а лише бажання. Я мрію про час, коли в Україні, як закордоном, буде багато бігаючих людей, будуть велосипедні доріжки.
Загалом, це дуже добре, що здоровий спосіб життя набирає обертів, залучає все більше людей, проводяться фестивалі їжі, з’являються коучі, консультанти зі здорового харчування.
- Яких пацієнтів, що звертаються до вас, більше, тих, хто бажає схуднути чи тих, хто хоче налагодити харчування, щоб поправити здоров’я?
На жаль, все ж більше тих, хто має зайву вагу. І то вони нерідко приходять тому, що якість життя погіршена через супутні хвороби: атеросклероз, цукровий діабет 2 типу; високий кров’яний тиск, подагру, артрити та артрози, жирову інфільтрацію печінки («ожиріння» печінки). Тобто основною причиною звернення є не косметичний недолік та життєвий дискомфот (неможливість зав’язати шнурівки на взутті; обмеженість у виборі одягу та взуття і тд), а загальний дискомфорт — головні болі, задишка, низька працездатність, болі в суглобах і тд).
Менша група людей — це ті, які добре начитані щодо здорового харчування, фізично активні, без шкідливих звичок, нерідко приходять з дітьми, щоб з дитинства прищепити їм здорові звички. Ці люди прагнуть систематизувати свої знання і є одними із найсумлінніших пацієнтів.
Є ще третя, найменша група людей, з онкологічними захворюваннями, які проходять хіміо- та променеву терапію і для яких показана протирецедивна дієтотерапія.
- Які хвороби лікуються правильним харчуванням і чи лікуються в принципі? Наприклад, неймовірно, поширені сьогодні — виразка шлунку, дискинезія жовчовивідних шляхів, або якщо у людини високий холестерин?
Хоч ми живемо в ХХІ столітті, в час бурхливого розвитку біотехнологій, все ж незмінним залишаються постулати — medicus curat, natura sanat, що означає: «лікар лікує, а природа виліковує» та знаменитий Гіпократівський: «наша їжа має бути нашими ліками».
Багатьом хворобам можна запобігти, нормалізувавши режим дня, спосіб життя, контроль над власними стресами.
Такі поширені хвороби, як виразка шлунку нерідко провокуються тривалим стресом, порушенням режиму харчування, надмірними порціями, алкоголем; дискінезія — ігноруванням сніданку, захопленням низькокалорійними дієтами, виключенням жирів із раціону.
Атеросклероз — хвороба, асоційована із не лише із гіподинамією, любов’ю до жирної їжі, але й солодощів, дефіцитом в рацілні магнію, вітамінів групи В, С, омега-3 жирів.
- Як все ж таки, треба харчуватися правильно?
Треба «заробляти» свою їжу: рухатись, готувати її. Вона має бути простою, швидкою у приготуванні, і смачною. Загалом поради нескладні:
— вживайте сезонні овочі та фрукти;
— не смажте;
— відмовтеся від цукру;
— дотримуйтеся режиму харчування (3-4 рази в день);
— тримайте під контролем порції, вкладайтеся в об’єм, який дорівнює двом складеним калакам (м’ясо, риба — розмір долоні без пальців; готового гарніру — 1-2 кулака, овочів — 1 кулак);
—- наповнюйте тарілку різнокольоровими овочами;
— не пропускайте сніданок;
— випивайте 1 склянку теплуватої води після пробудження; по 1 склянці за 20-10 хв до їжі; якщо займаєтесь спортом, пийте більше);
— з-за столу вставайте, якщо є легке відчуття голоду, через 15 хвилин воно мине.
- Чи насправді варто виключити з раціону солодощі, а як бути тим, хто без них не може? І чи варто виключати з раціону вуглеводи та жири?
Солодощі — це один із найпоширеніших наркотиків сучасності. Це не дивно, що людина любить цукор: ми всі народжуємось із любов’ю до солодкого: материнське молоко містить молочний цукор. На жаль, солодощі, цукор, не лише виснажують підшлункову залозу, яка змушена виділяти інсулін, але й спричинюють так зване глюкозування білків, тобто їх склеювання. Оскільки білки входять до складу всіх тканин, то порушення виникають в багатьох органах та системах: схильність до запалень, тромбозів, зниженню еластичності судин та м’язів серця, підвищену схильність до онкологічним захворань
Але альтернатива є: фрукти, ягоди, час від часу чорний шоколад (1-2 дольки), 1-3 чайних ложок меду.
Вуглеводи є джерелом енергії, але потрібно вибирати так звані складні, або повільні, які засвоюються повільно — каші, овочі, фрукти, ягоди.
Швидкі вуглеводи — це проукти, в яких міститься цукор, біле очищене борошно та білий рис.
Жири також є різні. З жирами головне — кількість та якість. Олії — до 1-2 столових ложок, найздоровіші —ті, які входять до складу продуктів — насіння, горіхи, яйця, зварені нам’яко, молочні та кисломолочні продукти.
- Яке ваше ставлення до кави та вівсянки? Чи дійсно кава шкідлива, про що так багато сьогодні говорять, а вівсянка корисна не всім?
Кава — не просто напій, в якому є кофеїн, і який тонізує, але й біологічно активних речовин, зокрема, хлорогенової кислоти, яка є сильним антиоксидантом, що захищає клітини печінки від запальних процесів, сприяє жовчовиділенню. Кава є антидепресантом та засобом, що запобігає нейродегенеративним хворобам, зокрема, Альцгеймера. Тому 1-2 чашки в першій половині дня додадуть бадьорості та позитивно вплинуть на здоров’я. Єдина умова — кава має бути натуральною, без сухих вершків, не з апарату, в який кидаєш монети.
А вівсянка також добре діє на наш організм, оскільки є природнім джерелом магнію, вітамінів групи В, харчових волокон. Забезпечує енергією тривалий час, тому добре підходить для сніданків.
- Наскільки у питаннях схуднення важлива спадковість? Якщо людина схильна до повноти, все життя треба себе обмежувати?
Так, по-перше, є спадковість, по-друге, сімейні харчові традиції — переїдання вагітної, перегодовування дитини є причиною і великої кількості адипоцитів (жирових клітин). У всіх людей різна кількість адипоцитів. Коли людина худне чи набирає вагу, то «худнуть» чи «поправляються» її жирові клітини, але їхня кількість завжди залишається незмінною. Так, таким людям все життя потрібно боротися із ризиком набрати зайві кілограми.
Але всім іншим також потрібно себе все життя обмежувати 🙂
Оксана, очень благодарна за доступную, правильную информацию. Слушаю Вас на семинарах D. Alliance, подписана. Сейчас начинаю понимать насколько люди вовлечены в «традиции»- колбасы, майонезы, торты и т.д., различные празднования любого повода. Многие холестерин снижают станинами. Как Вы к этому относитесь? Спасибо
Дякуемо за цінні поради!!!просто та доступно!!! Решта справа кожного!!! Все в наших руках!!! Оксано ми з вами!!!!! Миколаів
Гарна стаття. Дякую