Нещодавно отримані результати нового дослідження підсолоджувача на основі стевії вказують на те, що замінник цукру на рослинній основі може мати негативні наслідки для здоров’я. Про шкоду надмірного споживання цукру знають всі, але чи припускали ви, що його розрекламований «здоровий» замінник теж може виявитися шкідливим?
Люди, що використовують замінники цукру, зазвичай дбають про своє здоров’я та вважають, що роблять більш здоровий вибір. Наразі споживачеві доступний чималий асортимент замінників цукру. Серед штучних речовин найбільш популярні цукралоза, аспартам і сахарин, а також цукрові спирти – ксиліт і еритрей. Серед рослинних підсолоджувачів перше місце посідає стевія.
Стевія роками користувалася виключно позитивною репутацією як у наукових колах, так і серед споживачів. Люди використовували цю рослину в якості підсолоджувача протягом декількох сторічь – спочатку в Бразилії і Парагваї, а тепер і по всьому світу.
Доведено, що стевія до 300 разів солодша за столовий цукор, тому для досягнення підсолоджуючого ефекту достатньо зовсім невеличкої кількості. Окрім того, стевія є одним з небагатьох підсолоджувачів із нульовим вмістом калорій, тоді як більшість штучних замінників все ж мають певну енергетичну цінність. Стевія має глікемічний індекс менше 1, отже не підвищує рівень цукру в крові.
Хоча експерти зазвичай розглядають стевію як безпечну заміну цукру, останні дослідження показують, що цей підсолоджувач не позбавлений недоліків. Дослідники з Університету Бен-Гуріона в Негеві (BGU) в Беер-Шеві, Ізраїль, нещодавно представили звіт про результати дослідження стевії, опублікований у журналі Molecules.
Дослідницька група вивчила вплив на здоров’я кишечника двох комерційно доступних форм стевії – добавки з вмістом сушеної трави стевії та очищеного екстракту стевії. Вчені виявили, що споживання цієї рослини порушує здатність бактерій, що населяють наш кишечник, координувати свою поведінку за рахунок секреції певних молекулярних сигналів (це називається відчуттям кворуму).
Хоча дослідження показує, що стевія може сприяти дисбалансу мікробіоти кишечника, достовірних доказів знищення бактерій вчені не отримали. Провідний дослідник доктор Карина Гольберг, яка працює у відділенні біотехнологічної інженерії Аврама і Стелли Гольдштейн-Ґорен, повідомила про свій намір більш ретельно вивчити вплив стевії на здоров’я з метою розробки рекомендацій щодо її споживання.
Комментировать