Згідно з Наказом МОЗ №1073 від 03.09.2017 Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії, змінено кількість жирів, вуглеводів та білків в раціоні дорослого працездатного населення.
Нові норми фізіологічних потреб населення ( дорослі) в основних харчових речовинах і енергії
Також було оновлено рекомендації щодо харчування осіб літнього віку.
Добова потреба дитячого населення в білках, жирах, вуглеводах та енергії
Вікова група | Стать | Енергія | Білки, г | Жири, г | Вуглеводи, г | |
ккал | загальна кількість | тваринні | ||||
0-3 місяці* | хлопчики та дівчатка | 120 | 2,2 | 2,2 | 6,5 | 13 |
4-6 місяців* | хлопчики та дівчатка | 115 | 2,6 | 2,5 | 6,0 | 13 |
7-12 місяців* | хлопчики та дівчатка | 110 | 2,9 | 2,3 | 5,5 | 13 |
1-3 роки | хлопчики та дівчатка | 1385 | 53 | 37 | 44 | 194 |
4-6 років | хлопчики та дівчатка | 1700 | 58 | 41 | 56 | 240 |
6 років (учні) | хлопчики та дівчатка | 1800 | 60 | 43 | 58 | 260 |
7-10 років | хлопчики та дівчатка | 2100 | 72 | 51 | 70 | 295 |
11-13 років | хлопчики | 2400 | 84 | 62 | 84 | 327 |
11-13 років | дівчатка | 2300 | 78 | 55 | 76 | 326 |
14-17 років | юнаки | 2700 | 93 | 68 | 92 | 375 |
14-17 років | дівчата | 2400 | 83 | 59 | 81 | 334 |
__________
* Для дітей 0-12 місяців життя потребу наведено з розрахунку на 1 кілограм маси тіла.
Добова потреба дитячого населення у мінеральних речовинах
Вікова група | Мінеральні речовини | ||||||||
Кальцій (мг) | Фосфор (мг) | Магній (мг) | Залізо (мг) | Цинк (мг) | Йод (мкг) | Селен (мкг) | Фтор (мкг) | Мідь (мг) | |
0-3 місяці | 400 | 300 | 50 | 4 | 3 | 90 | 17 | 1,0 | 0,3-0,5 |
4-6 місяців | 500 | 400 | 60 | 7 | 4 | 90 | 17 | 1,0 | 0,3-0,5 |
7-12 місяців | 600 | 500 | 70 | 10 | 7 | 90 | 17 | 1,0 | 0,3-0,5 |
1-3 роки | 800 | 800 | 100 | 10 | 10 | 90 | 20 | 1,2 | 0,3-0,7 |
4-6 років | 800 | 800 | 120 | 10 | 10 | 90 | 20 | 1,5 | 1,2 |
6 років (учні) | 800 | 800 | 150 | 12 | 10 | 100 | 30 | 2,0 | 1,5 |
7-10 років | 1000 | 1000 | 170 | 12 | 10 | 120 | 30 | 2,5 | 1,5 |
11-13 років (хлопчики) | 1200 | 1200 | 280 | 12 | 15 | 150 | 40 | 2,5 | 2,0 |
11-13 років (дівчатка) | 1200 | 1200 | 270 | 15 | 12 | 150 | 45 | 2,5 | 1,5 |
14-17 років (юнаки) | 1200 | 1200 | 400 | 12 | 15 | 150 | 50 | 2,5 | 2,5 |
14-17 років (дівчата) | 1200 | 1200 | 300 | 18 | 13 | 150 | 50 | 2,5 | 2,0 |
Добова потреба дитячого населення у вітамінах
Вікова група | А (мкг РЕ) | Біотин (мкг) | Пантотенова кислота (мг) | Д (мкг) | Е (мг ТЕ) | К (мкг) | С (мг) | В1 (тіамін, мг) | В2 (рибо-флавін, мг) | РР (мг НЕ) | В6 (мг) | В12 (мкг) | Фолат (мкг) |
0-3 місяці | 400 | 5 | 1,7 | 8 | 3 | 5 | 30 | 0,3 | 0,4 | 5 | 0,4 | 0,5 | 25 |
4-6 місяців | 400 | 5 | 1,7 | 10 | 4 | 8 | 35 | 0,4 | 0,5 | 6 | 0,5 | 0,5 | 40 |
7-12 місяців | 500 | 6 | 1,8 | 10 | 5 | 10 | 40 | 0,5 | 0,6 | 7 | 0,6 | 0,6 | 60 |
1-3 роки | 500 | 8 | 2 | 10 | 6 | 15 | 45 | 0,8 | 0,9 | 10 | 0,9 | 0,7 | 100 |
4-6 років | 500 | 15 | 3 | 10 | 7 | 20 | 50 | 0,8 | 1,0 | 12 | 1,0 | 1,0 | 150 |
6 років (школярі) | 500 | 15 | 3 | 10 | 8 | 25 | 55 | 0,9 | 1,1 | 13 | 1,1 | 1,2 | 200 |
7-10 років | 500 | 20 | 3 | 5 | 10 | 30 | 60 | 1,0 | 1,2 | 15 | 1,2 | 1,4 | 200 |
11-13 років (хлопчики) | 600 | 25 | 4 | 5 | 13 | 45 | 75 | 1,3 | 1,5 | 17 | 1,5 | 2,0 | 300 |
11-13 років (дівчатка) | 600 | 25 | 4 | 5 | 10 | 45 | 70 | 1,1 | 1,3 | 15 | 1,3 | 2,0 | 300 |
14-17 років юнаки | 600 | 40 | 4 | 5 | 15 | 65 | 80 | 1,5 | 1,8 | 20 | 1,8 | 2,0 | 400 |
14-17 років дівчата | 600 | 40 | 4 | 5 | 13 | 55 | 75 | 1,2 | 1,5 | 17 | 1,5 | 2,0 | 400 |
Примітки:
1. Оптимальне співвідношення білків, жирів і вуглеводів (за масою) в добовому раціоні становить 1:1:4.
2. Рекомендований вміст у раціоні білків тваринного походження відносно загальної кількості білків: для дітей — 60 % і більше, для дорослих — 50 % і більше.
3. Рекомендований вміст білків відносно енергетичної цінності (калорійності) добового раціону для дітей — близько 15 % калорійності, для дорослих — близько 13 % калорійності; вміст жирів — близько 30 % калорійності.
4. Рекомендований вміст жирів рослинного походження в раціоні харчування — 20 % загальної кількості жирів. Рекомендований вміст поліненасичених та мононенасичених жирних кислот у раціоні — близько 10 % і 10 % калорійності добового раціону відповідно.
5. При розрахунку харчової цінності середньодобових наборів харчових продуктів використовуються такі значення узагальнених втрат: для білка — 11 %, жиру — 12 %, вуглеводів — 10 %.
6. Значення вітаміну А наведені в ретиноловому еквіваленті, вітаміну Е — у токофероловому еквіваленті, вітаміну РР (ніацину) — у ніациновому еквіваленті, фолата — за птероілполіглутаміновою кислотою.
7. Для перерахунку різних форм вітамінних препаратів використовуються такі коефіцієнти:
1 мкг ретинолового еквіваленту (РЕ) = 1 мкг ретинолу = 1,14 мкг ретинол ацетату = 1,82 мкг ретинол пальмітату = 3,3 МО або 6 мкг каротину;
1 мг токоферолового еквіваленту (ТЕ) = 1 мг токоферолу = 1,49 мг токоферол ацетату = 1,49 МО;
1 мг тіаміну = 1, 27 мг тіаміну хлориду = 1,64 мг тіаміну броміду = 1,8 мг тіаміну дифосфату;
1 мг рибофлавіну = 1,21 мг флавіну мононуклеотиду;
1 мг ніацинового еквіваленту (НЕ) = 1 мг ніацину або 60 мг триптофану в раціоні;
1 мг піридоксалю = 1,21 мг піридоксаль гідрохлориду = 1,45 мг піридоксаль фосфату;
1 мг аскорбінової кислоти = 1,12 мг аскорбату натрію = 1,21 аскорбату кальцію;
1 мкг птероілмоноглутамінової кислоти (синтетичної фолієвої кислоти) = 2 мкг птероілмоноглутамінової кислоти (природної фолієвої кислоти), що міститься в харчових продуктах;
1 мкг вітаміну Д = 40 МО
Начальник Управління громадського здоров’я | Н. Півень |
Комментировать