Статьи

НІ діабету: створіть свій план здорового харчування

Якщо ви вважаєте, що для вас не актуальні рекомендації по діабетичній дієті, тому що у вас немає діабету, то помиляєтеся. Бо ідеальна дієта для людей з діабетом або з погрозою діабету — це просто збалансоване, здорове меню на кожен день, яке може бути корисне будь-кому.

Отже, діабетична дієта — це план здорового харчування, який природно багатий поживними речовинами і містить мало вуглеводів і калорій. Ключовими елементами є овочі, фрукти і зернові. Насправді, діабетична дієта — кращий план харчування для більшості людей.

Чому вам потрібно розробити свій план здорового харчування?

Якщо у вас діабет або предіабет, ваш лікар, ймовірно, порекомендує вам дотримуватися дієти і розробити для себе план здорового харчування, який допоможе вам контролювати рівень цукру в крові (глюкозу), свою вагу і фактори ризику серцево-судинних захворювань, таких як високий артеріальний тиск, високий рівень холестерину, атеросклеротичні зміни судин.

Коли ви споживаєте зайві калорії і жир, ваше тіло викликає небажане підвищення рівня глюкози в крові. Якщо рівень глюкози в крові не контролюється, то підвищений вміст глюкози (гіперглікемія) протягом часу призводить до довгострокових ускладнень, пов’язаних з руйнуванням дрібних судин і нервових закінчень, що призводить до нейропатії, втрати зору, порушення функцій нирок, хвороби серця та ін.

Хоча, як з’ясовується, так просто допомогти собі зберігати рівень глюкози в крові в безпечному діапазоні, вибираючи здорову їжу і відстежуючи свої звички.

Чому потрібно контролювати свою вагу

Сучасні дослідження стверджують, що для людей з діабетом необхідно підтримувати режим вживання їжі, вживати здорову їжу і контролювати розмір своїх порцій. Відомо, що якщо людина споживає з їжею калорій більше, ніж витрачає, то надлишки енергії, отримані з їжею, перетворюються в відкладення жиру. А зайва вага може бути як причиною розвитку діабету 2 типу, так і ускладнюючим фактором перебігу хвороби для тих, у кого вже є діабет.

Для більшості людей з діабетом 2 типу втрата ваги також може полегшити контроль рівня глюкози в крові і пропонує безліч інших переваг для здоров’я.

Якщо вам потрібно схуднути, діабетична дієта забезпечує добре організований і ефективний спосіб безпечно досягти своєї мети.

Діабетична дієта заснована на триразовому харчуванні в звичайний час. Це допоможе вам краще використовувати інсулін, який організм виробляє або отримує за допомогою ліків.

Рекомендовані продукти

Складіть для себе меню, яке буде містити «здорові» вуглеводи, продукти, багаті на клітковину, рибу і «хороші» жири. Американська Діабетична Асоціація пропонує простий метод планування раціону, по суті заснований на принципах «тарілки здорового харчування» і складається з 4 простих кроків

  1. Наповніть половину своєї тарілки некрохмалистими овочами (зелень, салатні листя, шпинат, морква, кабачки, гарбуз, помідори та ін.) І несолодкими фруктами.
  2. Наповніть чверть своєї тарілки білковою їжою (жирна морська риба, нежирна свинина, м’ясо птиці та ін.)
  3. Заповніть останню чверть тарілки цільнозерновим продуктом (цільнозерновими макаронами, коричневим рисом), бобовими (квасоля, горох, нут та ін.) , кашами з низьким глікемічним індексом (гречана, просо) або крохмалистими овочами (зелений горошок, картопля).
  4. Не забудьте приправити свою їжу корисними жирами (оливковою олією, кукурудзяним маслом та ін. рослинними жирами). Продукти, що містять мононенасичені і поліненасичені жири, можуть допомогти знизити рівень холестерину.
  5. Пийте достатню кількість чистої питної води.

Шо їсти не потрібно

Також не варто забувати про продукти, які слід виключити з раціону. До них відносяться:

  1. Швидкі вуглеводи. Будь-які продукти з доданим цукром (кулінарні вироби, здоба, цукерки, джеми та ін.), А також продукти, виготовлені з очищених зерен (манна і рисова крупа, вироби з білої муки і ін.)
  2. Насичені жири. Уникайте жирних молочних продуктів і тваринних жирів у великих кількостях. Вибирайте нежирне м’ясо, а також обмежте споживання продуктів, що містять кокосове і пальмове масло (міститься в багатьох технологічно-оброблених продуктах, наприклад в сиркових масах, деяких сортах морозива, печиво та ін.).
  3. Транс-жири. Уникайте вживання транс-жирів, що містяться в деяких готових промислово виготовлених закусках, хлібобулочних виробах, заправках і маргаринах.
  4. Холестерин. Джерела холестерину включають молочні продукти і м’ясні продукти з високим вмістом жирів, яєчні жовтки, печінка та інші види субпродуктів.
  5. Сіль. Прагніть знизити споживання солі до 2 г на добу. Це допоможе вам контролювати ваш кров’яний тиск.

Як стверджують дослідники клініки Mayo, діабетична дієта — це просто план здорового харчування, який підійде для кожного, хто піклується про своє здоров’я і хоче залишатися активним до глибокої старості.

Нагадаємо, неінфекційні (хронічні) захворювання роблять найбільш вагомий внесок у загальний тягар хвороб. Україна до цього часу не мала загальнонаціональних репрезентативних даних про основні фактори ризику неінфекційних захворювань, що є перешкодою для прийняття науково обґрунтованих рішень для покращення ситуації.

Для отримання об’єктивної інформації про поширення факторів ризику НІЗ та подальшого вироблення підходів до профілактики і боротьби з НІЗ в Україні вперше було проведено національне репрезентативне дослідження STEPS.

STEPS – це підхід, рекомендований ВООЗ для епіднагліду за факторами ризику НІЗ. Дослідження STEPS вивчає поширеність НІЗ та їх факторів ризику, використовуючи стандартизоване анкетування, проведення фізичних та біохімічних вимірювань.

Детальна інформація за посиланням https://phc.org.ua/news/v-ukraini-vivchatimut-poshirenist-faktoriv-riziku-neinfekciynikh-zakhvoryuvan

 

Комментировать

Нажмите для комментария

    Мы на Facebook