Статті

Наші звички визначають тривалість життя без хронічних захворювань

Середня тривалість життя в світі постійно збільшується в останні 20 років. Проте з віком підвищується кількість хронічних захворювань, таких як діабет, серцево-судинні захворювання і рак. Відомо, що люди, які страждають цими захворюваннями, мають меншу тривалість життя.

Метою нового дослідження було оцінити як чинники способу життя в середньому віці впливають на тривалість життя, вільну від хронічних захворювань.

Методи

Проаналізовано дані проспективного когортного дослідження Nurses ‘Health Study (1980-2014; n = 73 196) і Health Professionals Follow-Up Study (1986-2014; n = 38 366).

Дослідників цікавили 5 факторів низького ризику хронічних захворювань: відсутність куріння , індекс маси тіла 18,5-24,9 кг / м2, фізична активність від помірної до інтенсивної (≥30 хвилин / день), помірне вживання алкоголю (жінки: 5-15 г / день; чоловіки 5-30 г / день) і високу якість їжі.

Основною кінцевою точкою дослідження була обрана тривалість життя без цукрового діабету, кардіоваскулярних захворювань і онкологічних захворювань.

результати

  • Тривалість життя, вільна від діабету, серцево-судинних захворювань і раку у віці 50 років склала 23,7 року (95% довірчий інтервал (ДІ) 22,6-24,7) у жінок, які не мають навичок, асоційованих з низьким фактором ризику , в порівнянні з 34,4 роками (95% ДІ 33,1-35,5) у жінок, які мають 4 або 5 звичок низького фактору ризику.
  • У віці 50 років тривалість життя без основних хронічних захворювань склала 23,5 років (95% ДІ (22,3-24,7) серед чоловіків, які не мали факторів способу життя низького ризику і 31,1 рік (95% ДІ 29, 5-32,5) у чоловіків, що мають 4 або 5 звичок.
  • Відзначається, що курці, що викурюють ≥15 сигарет / день або чоловіки і жінки з ожирінням мали найнижчу тривалість життя у віці 50 років.

Висновок

Прихильність до здорового способу життя в середньому віці асоційована зі збільшенням тривалості життя, вільної від хронічних захворювань.

Джерело: Yanping Li, Josje Schoufour, Dong D Wang, et al. BMJ 2020; 368: l6669.

Комментировать

Нажмите для комментария

    Ми на Facebook