Статьи

Надмірна вага є причиною розвитку раку

Надмірна вага є основною причиною розвитку раку в розвинених країнах. В країнах, що розвиваються, рак, пов’язаний з ожирінням, поступається онкозахворюванням, пов’язаним з інфекціями ( гепатит В, папіломавірус).

Нагадаємо, що згідно даним ВООЗ, в 2018 році від раку померло 9,6 мильйонів людей. При цьому дослідники стверджують, що 30-50% випадків можна було запобігти просто змінивши спосіб життя: дотримуватись здорової дієти та бути фізично активним.

Було підраховано, що близько 20% всіх видів раку викликані надлишковою вагою, а дослідження Million Women Study, найбільше у своєму роді про жінок, показало, що приблизно половина випадків раку може бути пов’язана з ожирінням у жінок у постменопаузі.

Звіти Міжнародної агенції з досліджень раку та Всесвітнього фонду досліджень раку (WCRF) показали, що існують найсильніші докази щодо асоціації ожиріння з такими поширеними типами раку: рак ендометрія, аденокарцинома стравоходу, колоректальний рак, рак молочної залози, простати та нирок. З менш поширених типів раку з ожирінням асоціюються злоякісна меланома, рак щитовидної залози, лейкемія, неходжкінська лімфома і множинна мієлома. У недавньому дослідженні, з точки зору перспективної когорти з профілактики раку, визначено, що надмірна вага та ожиріння становлять 14 відсотків всіх смертей від раку у чоловіків і 20 відсотків жінок. Значна позитивна асоціація виявлена ​​між ожирінням і більш високими показниками смертності для таких видів раку: стравоходу, товстої і прямої кишки, печінки, жовчного міхура, підшлунковї залози, нирок, шлунку, простати, грудей, матки, шийки матки та яєчників.

Останні досягнення в області молекулярної та клітинної біології, які лежать в основі розуміння багатостадійного канцерогенезу, дозволили виділити  чотири основні системи ,як потенційні продуценти раку при ожирінні: інсулін, інсуліноподібний фактор росту-I, статеві стероїди і адипокіни.

Більш високий ризик постменопаузального раку молочної залози та ендометрію у жінок повязують із збільшенням рівня ендогенного естрогену, що викликане надлишковим жировим навантаженням серед жінок у постменопаузі.

Серед інших механізмів раку відмітимо гіперінсулінемію, що може збільшити ризик раку товстої кишки. Дослідження випадок-контроль та проспективні дослідження населення показали, що існує зв’язок між дієтою з високим глікемічним навантаженням і раком. Дослідження продемонстрували зв’язок між гіперінсулінемією та підвищенням ризику розвитку раку верхнього травного тракту, раку товстої кишки, ендометрію та яєчників.

Ще одне дослідження показало, що накопичення ваги з віком також пов’язане із збільшенням ризику раку молочної залози в постменопаузі у жінок, які не слідують за режимом менопаузальної гормональної терапії. В той же час дослідження показали, що ризик раку молочної залози знижується на 50 % у жінок, які навмисно зазнали втрату ваги вище 10 кг після менопаузи. Крім того, велике проспективне дослідження в Швеції (SOS), встановило, що баріатрична хірургія призводить до зниження захворюваності на рак у зв’язку зі значною втратою ваги (період спостереження більше 10 років).

В заключення відмітимо, що ожиріння є серйозною проблемою, що підвищує ризик розвитку декількох хронічних захворювань, включаючи розвиток раку. Поточні рекомендації Всесвітнього фонду досліджень раку (WCRF) свідчать про те, що середній ІМТ дорослих повинен підтримуватися між 21 і 23 кг / м2, залежно від норми для різних популяцій в межах не вище 25. Також вчені підрахували, що понад 90 000 смертей від раку на рік можна уникнути, якщоб доросле населення зберігало нормальну вагу (ІМТ <25,0).

Підготовлено
Н. Усенко
ЦГЗ МОЗ України

Теги

Комментировать

Нажмите для комментария

    Мы на Facebook