Статті

Любителі кави можуть не побоюватися ризику розвитку аритмії

Незважаючи на популярну думку про те, що кава підвищує ризик розвитку аритмії, клінічні дослідження мають суперечливі результати, з одного боку ризик підвищується, з Дрого боку, вживання кави або ніяк не впливає на ризик аритмії або навіть знижує його.

Подивимося на результати недавно опублікованого великого когортного дослідження, що оцінює зв’язок між звичним вживанням кави і ризиком аритмії.

Дизайн дослідження

У когортное популяційні дослідження були включені 503 317 учасників з Біобанку Великобританії.

Дані про повсякденному вживанні кави були доступні для 357 022 чоловік, середній вік яких склав 57 років. 53,5% були жінками.

Дослідники виконали регресійний аналіз, щоб оцінити зв’язок між вживанням кави і ризиком розвитку аритмії.

результати

  • За середній період спостереження в 5,25 років, відбулися 8 159 епізодів аритмії, включаючи 6 999 епізодів фібриляції або тріпотіння передсердь і 890 епізодів надшлуночкової тахікардії, а також 459 випадків шлуночкової аритмії і 385 епізодів передчасних шлункових скорочень.
  • У порівнянні з відсутністю вживанням кави, вживання 1-2, 3-4 або 5 чашок кави в день було асоційоване з достовірно більш низьким ризиком розвитку аритмії (коефіцієнт ризиків, 0,90, p <0,0001; коефіцієнт ризиків, 0,86 , p <0,0001; коефіцієнт ризиків, 0,85 p = 0,0005; коефіцієнт ризиків, 0,88, P = 0,05, відповідно).
  • Кожна додаткова чашка кави була асоційована зі зниженням ризику аритмії на 4% (коефіцієнт ризиків, 0,96,95% ДІ 0,941-0,98, p <0,0001).
  • Зниження ризику аритмії було відзначено для всіх типів аритмії, крім передчасних шлуночкових скорочень.

Джерело: Heart Rhythm Society (HRS) 2020 Scientific Sessions: Poster D-PO01-032.

Комментировать

Нажмите для комментария

    Ми на Facebook