Харчування вагітної жінки: що повинно входити в раціон? Основні вітаміни та мікроелементи для вагітних.
Під час вагітності кожна жінка повинна звернути особливу увагу на харчування, тому що саме від правильного харчування залежить здоров’я й повноцінний розвиток майбутньої дитини. Харчування вагітної жінки повинне бути раціональним — достатнім для матері і плоду. Все що необхідне малюку в цей період, він одержуватиме від Вас.
У цей період жінки почувають себе значно краще, якщо їх харчування збалансоване. Якщо ж воно було збалансоване до вагітності, то це дасть змогу одержувати плоду необхідні речовини вже з перших тижнів або навіть місяців вагітності. Якщо ж Ви раніше не приділяли цьому питанню особливої уваги, то не сумуйте, у Вас ще є час зробити це зар Передусім намагайтесь дотримуватися декількох основних принципів: по-перше, харчуватися треба часто і потроху, по-друге, необхідно уникати введення в раціон нових продуктів і продуктів, що викликають алергію, по-третє, дотримуйтесь харчування за принципом «піраміди».
Розглянемо детальніше харчування за принципом піраміди. Більшу частину добового раціону складають продукти з високим вмістом вуглеводів. Добова норма вуглеводів в 3-3,5 разів вища ніж у білках та жирах. Тому основу піраміди складають продукти з високим вмістом вуглеводів — хліб, зернові культури, каші, макаронні вироби. Не менш важливу частину піраміди займають фрукти і овочі, які знаходяться приблизно посередині. Третю, ще меншу групу складають молочні продукти, а також м’ясо, боби, яйця і горіхи. Саму вершину піраміди займає найменша група продуктів — жири, масла і солодощі. Їх рекомендується вживати в мінімальних кількостях.
Безперечно кожного дня майбутня мама повинна отримувати всі необхідні речовини, мікроелементи і вітаміни для підтримки у нормі власного організму і забезпечення усім необхідним малюка.
Детальніше зупинимось детальніше на вітамінах та мікроелементах. Вітамін А у формі каротину, який необхідний клітинам, що ростуть, здоровій шкірі, очам, кісткам, поступає в організм з овочами і фруктами жовтого кольору (солодким перцем, морквою, абрикосами, курагою, персиками), а також зеленню. Крім того, в жовтих овочах і фруктах міститься фолієва кислота, яка позитивно впливає на розвиток мозку майбутньої дитини.
Вітаміни групи В містяться в кашах, особливо грубого помелу. Тому так важливо включати в раціон вівсяну кашу, гречку і темний не шліфований рис. Крім того, вітаміни цієї групи містяться в чорному хлібі, капусті.
Вітамін С використовується організмом в процесі регенерації тканин, загоєнні ран, а дитині він необхідний для правильного росту і розвитку міцного скелета і зубів.
Селен, який часто «працює» в парі з вітаміном Е, дуже важливий з погляду профілактики серцево-судинних, онкологічних і інфекційних захворювань.
Не менш важливу роль виконує залізо. В період вагітності жінці необхідно одержувати до 40 міліграм заліза на добу.
Залізо міститься у всіх продуктах харчування, особливо в субпродуктах (печінка, нирки, мізки), пісній яловичині, птиці і деяких видах риби. З рослинних продуктів на залізо багаті всі сезонні фрукти, овочі і зелень. Слід врахувати, що краще всього залізо засвоюється за наявності аскорбінової кислоти (вітамін С). Тому блюда з м’яса або риби слід поєднувати зі свіжими овочами або поливати їх лимонним соком.
Для формування кісткових тканин найважливішим елементом є кальцій. Тому дуже важливо включити в своє меню молоко, кефір, сир, рибу. При цьому корисне можна поєднати з приємним: велика кількість кальцію міститься в мигдалі, арахісі і сухофруктах.
Йод є складовою частиною тіроксина — гормону, що виробляється щитовидною залозою. Тіроксин регулює швидкість, з якою організм використовує одержану енергію. Якщо ви споживаєте недостатню кількість йоду, то значно ослабляєте захист організму тіроксином. Окрім йодованної солі, гарними джерелами йоду є фрукти і овочі, вирощені поблизу морського побережжя. Це можуть бути апельсини, мандарини, лимони, персики і інші субтропічні види фруктів і овочів. Багато йоду міститься в морській капусті і салатах, приготованих з неї.
Організм кожної жінки унікальний, тому і перебіг вагітності і формування плоду у кожної породіллі має свої особливості. Тому не варто сліпо слідувати чиїмось порадам, лише уважно прислухайтеся до власного організму, керуючись здоровим глуздом і рекомендаціями лікаря, який Вас спостерігає.
Що ж важливо врахувати, складаючи своє щоденне меню? В першу чергу те, що зараз збільшились ваші потреби в білці, вітаміні А, фолієвій кислоті, кальції і залізі, посилилася секреція інсуліну і знизалася концентрація глюкози в плазмі, а також зазнав змін метаболізм жирів.
Харчування матері-годівниці має значення, як для здоров’я самої матері, так і для немовляти. У цей період жінка повинна вживати різноманітні продукти і в достатній кількості. Для прикладу приведемо вам зразок добового раціону матері-годівниці: на першому місці — м’ясо, птах або риба — 200 г, у обов’язковому порядку молоко і кисломолочні продукти — 1 л, сир — 100 г, цукор — до 50 г, яйця — 1 шт., овочі — 500г (з них картоплі не більш 200 г), фрукти — 200–300 р. Кількість рідини з урахуванням споживання супу, молока і молочних продуктів, чаю, соків в середньому складає близько 2 л. Матері-годувальниці доцільно приймати рідину в невеликих об’ємах (наприклад, стакан теплого молока) за 20–30 хвилин до годування дитини, що сприяє кращій секреції грудного молока.
Матері-годувальниці слід уникати вживання прянощів, екстрактних речовин і продуктів з гострим запахом (наприклад, оселедця, часнику). Також забороняється палити, вживати будь-які алкогольні напої.
Так само з грудним молоком до дитини можуть надходити медикаменти, які приймає мати-годувальниця. Тому не можна самостійно, без консультації з лікарем, застосовувати які-небудь лікарські препарати і харчові добавки.
Комментировать