Християни різних конфесій святкують Різдво в різний час. Такий поділ виник через зміну календарів. В Європі на нове Григоріанське літочислення перейшли в кінці 16-го століття.
В Україні до початку 20-го століття календар залишався Юліанським, в якому не враховувалися зайві дні в високосні роки. За 350 років загубилося 13 днів, які офіційно радянська влада викреслила, але православна церква продовжила відзначати Різдво за традицією 7 січня.
Як проходить святкування?
На передодні свята 24 грудня ввечері спершу відзначають Різдвяний Святвечір. Вся родина збирається за святковим столом.
Меса в святвечір найголовніша частина Різдва. В основному вона починається опівночі в момент появи першої зірки. Вважається, що якщо католик пропустив службу, то може вже не ставити смакоту на святковий стіл, адже пропустивши месу, він пропустив сам прихід Різдва.
Традиції різних країн в Різдво різняться, як і то які страви прийнято ставити на Різдвяний стіл. Готувати, а головне вживати їжу католицьким господаркам можна тільки після закінчення служби, меса завершує Різдвяний піст.
У Бельгії на Різдво їдять телячу ковбасу з трюфелями, на Філіппінах і в Іспанії готують в духовці порося і випікають багато солодкого, а ось міцні спиртні напої не п’ють ніде.
Згідно з традицією, кожен прихожанин повинен загадати в святвечір своє найзаповітніше бажання, і воно обов’язково здійсниться.
Комментировать