Статті

Харчові звички визначають наш метаболічний ризик

Обмеження по часу, протягом якого можна їсти, надає профілактичний вплив на метаболічні захворювання і може призводити до їх зворотного розвитку.

У пілотних дослідженнях також показано зниження метаболічного ризику у здорових осіб. Однак дослідження у пацієнтів з уже наявними метаболічними захворюваннями, які отримують фармакотерапію, не проводилися.

Методи

У невелике клінічне дослідження були включені 19 жінок з метаболічним синдромом . В середньому пацієнти мали прийоми їжі протягом ≥14 год на добу.

Більшість пацієнтів отримували статини та / або антигіпертензивну терапію.

Учасникам дослідження було запропоновано приймати їжу тільки протягом «харчового вікна» в 10 ч (пацієнти самі могли вибрати годинник) протягом 12 тижнів.

Результати

  • Протягом 12 тижнів учасники дослідження втратили в середньому 3,3 кг (приблизно 3% від їх ваги).
  • За даними аналізу, обмеження часу на прийом їжі в 10 ч було асоційоване з поліпшенням кардіометаболічного показників (в тому числі, загальний холестерин, ХС ЛПНГ, ХС ЛПВЩ), включаючи осіб з високою дозою антигіпертензивної терапії і статинів. Жоден з показників не був пов’язаний з втратою ваги.

Висновок

Обмеження часу на прийом їжі є ефективним способом зміни способу життя на додаток до лікарської терапії у хворих з метаболічним синдромом.

Джерело: Michael J. Wilkinson, Emily NC Manoogian, Adena Zadourian, et al. Cell Metab. Published online December 2019.

 

Комментировать

Нажмите для комментария

    Ми на Facebook