Вибір редакції Статті

Неочевидні фактори ризику, що призводять до ожиріння

Висока поширеність ожиріння в популяції обумовлена ​​множинністю причин, що лежать в основі його розвитку.

Основними факторами ризику розвитку ожиріння є:

  • гендерна приналежність: у жінок вищий відсоток жирової тканини від маси тіла, ніж у чоловіків;
  • генетичні та вроджені фактори: якщо на ожиріння страждає один з батьків, то ризик ожиріння у дитини становить 50%, якщо обоє — 75%;
  • вікові періоди і фізіологічні стани;
  • порушення сну;
  • гіподинамія: щодня кожна сучасна людина по 3-4,5 години проводить за комп’ютером, а 30-40% населення — понад 3 години біля телевізорів;
  • особливості харчування: наприклад, ризик ожиріння підвищений при синдромі нічного прийому їжі, коли 25-50% калорій добового раціону приймаються перед засинанням;
  • інфекції;
  • соціальні, психологічні, соціально-економічні та етнічні чинники;
  • лікарські препарати (глюкокортикоїди, комбіновані оральні контрацептиви та ін.);
  • нейроендокринні й метаболічний чинники.

У раціоні харчування осіб, які мають надлишкову масу тіла й ожиріння, відзначаються:

  • надлишок вуглеводів з високим глікемічним індексом (солодощі, випічка, фруктові соки і газовані напої, картопля); надлишок насичених тваринних жирів і трансжирів;
  • недолік ненасичених жирів (особливо сімейства омега-3), білків, харчових волокон;
  • надлишок алкоголю, натрію у вигляді кухонної солі і солі, що міститься в ковбасах, сирах, копченині, маринаді, соусах;
  • недолік важливих вітамінів і мікроелементів (вітаміну D, йоду, заліза, кальцію, магнію, хрому, цинку, селену).
  • порушення режиму харчування, пов’язане з професійною діяльністю (нічні зміни, 12-годинний робочий день).

Поєднання гіподинамії, гормонального дисбалансу і дефіциту повноцінного білка в раціоні призводить до зниження обсягу, сили і витривалості м’язів, в результаті чого можливий розвиток саркопенії.

Комментировать

Нажмите для комментария