Зрозуміло, що грибники на мають на меті завдати шкоди собі або близьким. Найчастіше отруєння трапляються з причини зовнішньої схожості їстівних та неїстівних грибів, що випадково потрапляють у кошик. Щоб уникнути такої помилки, яка може стати фатальною, необхідно навчитись відрізняти небезпечні гриби та запам’ятати важливі правила.
- Слід збирати лише гарно відомі вам гриби, в яких ви впевнені на сто відсотків. Слід пам’ятати, що характерні ознаки можуть бути відсутніми у деяких екземплярів. Наприклад, білі лушпинки на капелюшку мухоморів можуть змитися сильним дощем; на плодовому тілі блідої поганки, що зрізана біля капелюшка, може біти відсутнє кільце тощо.
- Вдома перед при готування грибів ще раз уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб.
- Не купляйте дикорослі гриби на ринках.
- Відмовтесь від грибів, що ростуть білю дороги, промислових об’єктів, в забруднених місцях. Пам’ятаємо, що гриби мають властивість накопичувати токсини і навіть відомий вам їстівний гриб може стати отрутою.
- Готувати страви із свіжих продуктів із дотриманням відповідної технології. Гриби слід готувати протягом не більш доби з моменту збору.
- Обмежити споживання грибів дітьми, вагітними, літніми особами, ослабленими людьми та тими, в кого є проблеми травної системи. Нагадаємо, що гриби містять багато азотистих речовин та хітин, що не перетравлюється. Тому гриби вважають «важкою» їжою.
При перших ознаках отруєння необхідно негайно викликати швидку, зателефонувавши «103».
Комментировать