Територія пацієнта

7 вагомих аргументів, чому варто їсти гострий перець

чому варто їсти гострий перець

Розгляньмо, що таке капсаїцин та чому варто їсти гострий перець? Перший досвід вживання гострого перцю може бути не дуже приємним, особливо якщо це було зроблено випадково. Однак не варто турбуватися про несподівані пригоди, адже речовина, що викликає гостроту та печіння в ротовій порожнині — капсаїцин, має багато корисних в тому числі й лікувальних властивостей.

Що таке капсаїцин?

Капсаїцин (систематична назва 8-метил-N-ваніліл-6-нонамід) – це активний компонент гострого перцю, що на ряду з вітамінами та антиоксидантами насичує організм корисними елементами, у короткостроковій, і довгостроковій перспективі. З цього випливає що не потрібно боятися відчуття гостроти, навпаки це є дуже корисним з фізіологічної точки зору. Дискомфорт швидко зникає, а більшість позитивних ефектів для нашого здоров’я є негайними та вкрай необхідними.

Розгляньмо найважливіші з них:

1. Капсаїцин має сильну знеболювальну та протизапальну дію.

Впливаючи на механізм дії речовини P, яка бере участь у передачі больових подразників організму до мозку, капсаїцин вважається ефективним інструментом для зменшення болю, тому продукти, що містять його у своєму складі, використовуються для періодичної місцевої анестезії та лікування сильного головного болю, наприклад мігрень. Капсаїцин ефективний для полегшення болю нервової системи, а також при болях у м’язах та суглобах і успішно використовується при ревматоїдному артриті та при діабетичній нейропатії.

Нобелівську премію 2021 року з фізіології та медицини отримали американські науковці Девід Джуліус та Ардем Патапутіан «за відкриття рецепторів до температури й тиску».

Капсаїцин відіграв в цих наукових дослідженнях ключову роль.

Група науковців Каліфорнійського університету на чолі із Девідом Джуліусом намагалася зрозуміти, як капсаїцин із перцю чилі викликає пекучі відчуття. Для цього вони шукали ген білку, який реагує на капсаїцин. Вчені виділили усі активні в сенсорних нейронах гени та один за одним «вбудовували» у  нечутливі до капсаїцину клітини. Так вони побачили, що лише один ген може зробити клітини чутливими до перцю чилі. З нього формується білок TRPV1, який є іонним каналом на поверхні клітин і також робить їх чутливими до дії високих температур. Тих, що обпікають, викликаючи відчуття болю.

Це відкриття при дослідженні капсаїцину важливе не лише з фундаментальної точки зору, адже вони дозволили пояснити, як людина відчуває температуру і дотик. Вони також стали підґрунтям для розробки препаратів проти тяжких захворювань, зокрема, хронічного болю.

2.Капсаїцин допомагає регулювати кров’яний тиск й запобігає аномальним утворенням тромбів

Підвищуючи кровообіг, капсаїцин не тільки допомагає регулювати кров’яний тиск, але й запобігає аномальним утворенням тромбів. Вживанні гострого перцю є профілактикою інсульту та хвороб серцево-судинної системи.

Активація вищезгаданого рецептора TRPV1 збільшує рівень важливих для здоров’я білків, таких як NO синтетаза (eNOS), роз’єднувальний білок 2 (UCP2), KLF2, PPARdelta, PPARgamma, and LXRα, що є дуже корисним для здоров’я судин і метаболічного здоров’я. Активація TRPV1 у судинах може обертати назад розвиток атеросклерозу, стимулюючи зворотний трафік холестерину.

3. Капсаїцин не загрожує здоров’ю шлунка 

Вченими доведено, що, всупереч деяким попереднім припущенням, капсаїцин не загрожує здоров’ю шлунка, навпаки речовина ефективно охороняє слизову оболонку шлунка, запобігає процесу виразки, а також сприяє виробленню травного соку для перетравлення їжі.
Капсаїцин позитивно впливає на мікробіом, зокрема збільшує кількість Akkermansia muciniphila. Ця бактерія має безліч захисних властивостей — від зниження запалення в кишківнику до поліпшення метаболізму.

Капсаїцин позитивно впливає на функції печінки. Він має здатність знижувати активність зірчастих клітин, пов’язаних з фіброзом печінки. У дослідженнях з людьми, капсаїцин в дозі 6 мг на день протягом 12 тижнів допоміг зменшити об’єм вісцерального жиру.

4. Знижує ризик захворюнь на рак

При використанні капсаїцину також можна спостерігати протипухлинну дію: наприклад, у тих регіонах Центральної та Південної Америки, де гострий перець є невід’ємною частиною щоденного раціону, захворюваність на рак шлунка та товстої кишки набагато нижче, ніж у тих країнах, де традиційно не вживають гострого.

ІНВІТРО (в дослідженнях), капсаїцин може прискорювати загибель (апоптоз) ракових клітин, також уповільнювати зростання ряду пухлин. Капсаїцин збільшує активність PPARγ і знижує активність NF-κB, що може знижувати рівень запалення і захищати від раку. Про це свідчать дослідження виконаних на мишках в Каліфорнійському Університеті.

5. Допомогає при схудненні 

Підвищуючи температуру тіла, капсаїцин не тільки відіграє важливу роль у детоксикації, очищенні організму, але й збільшує «спалення» калорій нашим організмом, що в поєднанні з його метаболічними ефектами та ефектами, що пригнічують апетит, значно сприяє природному схудненню.

Капсаїцин знижує артеріальний тиск, внаслідок зменшення тягу до солі що допомагає зменшити  її вживання. А якщо ви їсте менше солі, то і рівень артеріального тиску нижчий.

6. Збудник ендорфінів 

Вживання продуктів що містять капсаїцин також значною мірою сприяє виробленню ендорфінів (гормони насолоди та щастя) та енцефалітів, які відіграють важливу роль як у зменшенні болю, так і в відчутті щастя. Ендорфіни дають щось на зразок ейфорії, яка допомагає погасити стрес та біль. Ендорфін – це скорочена назва ендогенного морфіну, тобто морфіноподібної речовини, що виробляється самим організмом, під дією капсаїцину.

7. Лікує та позитивно впливає на печінку 

Капсаїцин значно зменшує кількість відкладання жиру в печінці та крові, маючи таким чином профілактичний та навіть лікувальний ефект при цирозах та інших захворювань печінки.

Капсаїцин позитивно впливає на функції печінки. Він має здатність знижувати активність зірчастих клітин, пов’язаних з фіброзом печінки. при експериментах на тваринах було виявлено відновлював тканини печінки.

Для нас важливо, що капсаїцин в невеликих і середніх дозах має виражену позитивну дію на метаболічне здоров’я, сприяючи одночасному збільшенню термогенезу, кількість мітохондрій, покращенню стан м’язів. Багато з цих механізмів пов’язані з імітацією дії холоду на організм.

Рекомендації щодо вживання гострого перцю

Вживаючи гострий перець, пам’ятайте про наступне:

    1. Ефективність капсаїцину зберігається і в сушеному гострому перці.
    2. Капсаїцин не має шкідливого впливу, хоча в деяких випадках  його вживання  в великій кількості може супроводжуватися роздратуванням шлунка або діареєю, та це рідкісне та тимчасове явище.
    3. Капсаїцин можна вживати на постійній основі, але регулярне вживання з часом призводить до звикання і людина вже не так сильно відчуває гостроту.
    4. Ефективність капсаїцину, придбаного у формі капсул, значно нижча, ніж при вживанні натурального перцю або соусів і розчинів з гострого перцю.
    5. Капсаїцин нерозчинний у воді, тому, хоча зазвичай ми автоматично торкаємося склянки холодної води через, щоб усунути дискомфорт, це зовсім не діє для усунення відчуття печенні у порожнині рота. В таких випадках, щоб змити гостроту з наших рецепторів, використовуйте молочні продукти: молоко, йогурт, сметану, кисле молоко.
    6. Не рекомендується вживати продукти, що містять капсаїцин, під час годування груддю або при вагітності.

 

Провідником у світ гостроти для вас може стати ферма «Вогняр». На фермі вирощують різноманітні, гострі та екстрагострі перці, й виробляють з них ферментовані соуси та інші  корисні смаколики. З технологією ферментації ферма «Вогняр» ласкаво діляться за посиланням.
Ви можете замовити не тільки свіжий перець або екстрагострий соус, а і насіння найбільш унікальних сортів перцю зі всього світу, щоб спробувати самостійно виростити декілька пікантних та корисно-смачних рослин.

Сьогодні все більше й більше людей на власному досвіді переконуються в силі науки, вирощуючи унікальні рослини для своїх власних потреб, адже це не тільки корисно та смачно, але й дуже цікаво.

Чудово, що є ті хто можуть з цим допомогти: vognyar.com
Автор: Тібор Томпа

Комментировать

Нажмите для комментария

    Ми на Facebook