Статті

Чи залежить смертність від нутрітивного профілю продуктів? Результати великого європейського дослідження EPIC

У ряді європейських країн в останні роки була впроваджена стандартна шкала оцінки нутрітивної користі продуктів Food Standards Agency nutrient profiling system (FSAm-NPS). Дана шкала дозволяє оцінити користь чи шкоду продукту, і, відповідно, допомогти покупцям при виборі продуктів.

У європейському популяційному дослідженні оцінили зв’язок між балом за шкалою FSAm-NPS та смертністю.

Дизайн дослідження

Популяційне когортне дослідження European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) проводилося в 23 центрах в 10 європейських країнах.

В аналіз були включені 521 324 дорослих, у яких оцінювали звичний раціон харчування за даними опитувальника.

Шкала FSAm-NPS дозволяє оцінити в 100 г продукту харчову енергію, цукру, насичені жирні кислоти , натрій, харчові волокна і білок (в тому числі, в фруктах, овочах, зелені і горіхах).

Як первинної кінцевої точки оцінювали смертність.

результати

  • У фінальний аналіз включили 501 594 дорослих, середній період спостереження склав 17,2 року.
  • Показано, що високий бал (низькі нутритивні якості) за нутритивною шкалою FSAm-NPS був асоційований з більш високим показником смертності від усіх причин (коефіцієнт ризиків, 1,07, 95% довірчий інтервал (ДІ) 1,03-1,10, P <0,001)), онкологічної смертності (коефіцієнт ризиків, 1,08, 95% ДІ 1,03-1,13, P <0,001), судинної смертності (коефіцієнт ризиків, 1,04, 95% ДІ 0,98-1, 11, P = 0,06 for trend, смертності від захворювань дихальної системи (коефіцієнт ризиків, 1,39, 95% ДІ 1,22-1,59, P <0,001) і смертності від захворювань шлунково-кишкового тракту (коефіцієнт ризиків, 1,22, 95% ДІ 1,02-1,45, P = 0,03).
  • Абсолютний показник смерті від всіх причин протягом 10 років склав 760 на 10 000 людей (чоловіки тисячу двісті тридцять сім; жінки = 563) м серед індивідуумів, які вживають продукти з високим індексом FSAm-NPS, в порівнянні з 661 на 10 000 чоловік (чоловіки = 1008; жінки = 518) серед індивідуумів, які вживають продукти з низьким індексом FSAm-NPS.

висновок

Результати європейського дослідження показують, що вживання продуктів з низькими нутрітивная якостями (високий бал за нутритивной шкалою FSAm-NPS) асоційоване з високим показником смертності, в тому числі від раку, судинних, респіраторних і шлунково-кишкових захворювань.

Джерело : Mélanie Deschasaux, Inge Huybrechts, Chantal Julia, et al. BMJ 2020; 370: m3173.

Комментировать

Нажмите для комментария

    Ми на Facebook