Статті

Чи підвищено ризик розвитку хвороби Паркінсона у пацієнтів з запором?

Довгострокові наслідки у літніх пацієнтів з запором, що виник вперше мало вивчені. Корейські автори вивчили ризик розвитку хвороби Паркінсона, хірургічних втручань і колоректального раку у пацієнтів із запором та  уповільненим кишковим транзитом.

методи

Були проаналізовані дані 2165 пацієнтів із замком (33,1% чоловіки, середній вік 54 роки, середня тривалість симптомів 5 років).

У всіх пацієнтів була досліджена аноректальная функція і час кишкового транзиту з 2000 по 2010 рік.

Наявність хвороби Паркінсона і колоректального раку оцінювали в грудні 2019 року.

результати

  • За середній період спостереження в 4,7 років (від 0,7 до 8,3 років) у 10 пацієнтів була виконана операція з приводу запору. Частота хірургічного втручання склала 0,7% протягом 5 років і 0,8% протягом 10 років після встановлення діагнозу запор.
  • У 23 пацієнтів (1,3%) розвинулася хвороба Паркінсона, ймовірність розвитку захворювання склала 0,4% в 1 рік, 1% протягом 5 років і 2,6% протягом 10 років після встановлення діагнозу запор.
  • Серед пацієнтів з повільним транзитом протягом 10 років у 1,3% була виконана операція і у 3,5% була діагностована хвороба Паркінсона. У індивідуумів, у яких не спостерігалося уповільнення транзиту, частота хвороби Паркінсона склала 1,5%.
  • За даними мультиваріантного аналізу, вік старше 65 років на момент діагностики запору (коефіцієнт ризиків, 4,834; 95% ДІ, 2,088-11,190) і уповільнення кишкового транзиту (коефіцієнт ризиків, 2,477; 95% ДІ, 1,046-5,866) були незалежними предикторами розвитку хвороби Паркінсона.
  • За досліджуваний період лише у 5 пацієнтів був діагностований колоректальний рак. Ризик розвитку колоректального раку достовірно не відрізнявся між пацієнтами з уповільненим і нормальним кишковим транзитом.

висновок

Результати довгострокового спостереження за пацієнтами з запором показують, що у пацієнтів старше 65 років з знову діагностованим запором підвищений ризик розвитку хвороби Паркінсона.

Комментировать

Нажмите для комментария