У новому мета-аналізі і систематичному огляді була вивчена доза-залежна зв’язок між вживанням білка (рослинного і тваринного) і смертністю від усіх причин, а також від серцево-судинної причини і раку.
Виконано пошук проспективних когортних досліджень в базах даних PubMed, Scopus і ISI Web of Science (до грудня 2019 року). У дослідженнях йшлося про зв’язок між рівнем вживається білка (загального, тваринного і рослинного походження) і летальністю серед дорослих індивідуумів.
У систематичний огляд були включені 32 проспективних наглядових дослідження, в мета-аналіз — 31 дослідження.
Період спостереження склав від 3,5 до 32 років. За цей час серед 715 128 осіб 113 039 померли (16 429 осіб померли від серцево-судинної причини і 22 303 від раку).
Вживання білка було асоційоване зі зниженням ризику загальної смерті на 6% (коефіцієнт ризиків, 0,94, 95% довірчий інтервал (ДІ) 0,89-0,99, I2 = 58.4%, P <0,001).
Вживання рослинного білка супроводжувалося зниженням ризику смерті від усіх причин на 8% (коефіцієнт ризиків, 0,92, 95% ДІ 0,87-0,97, I2 = 57,5%, P = 0,003) і смерті від серцево-судинної причини на 12% (коефіцієнт ризиків, 0,88, 95% ДІ 0,80-0,96, I2 = 63.7%, P = 0,001). Зниження онкологічної смертності не спостерігалося.
Вживання білка в загальному і тваринного білка не приводило до зниження ризику серцево-судинної або онкологічної смерті.
Виявлено доза-залежна зворотний зв’язок між вживанням рослинного білка і смертністю від усіх причин. Додаткове отримання 3% енергії з рослинного білка в день призводило до зниження смертності на 5%
Згідно з результатами систематичного огляду і мета-аналізу високе вживання білка асоційоване зі зниженням смертності від усіх причин.
Висока вживання рослинного білка призводить до зниження ризику смерті від усіх причин і серцево-судинної смерті.
Джерело : Sina Naghshi, Omid Sadeghi, Walter C Willett, Ahmad Esmaillzadeh. BMJ 2020; 370: m2412.
Комментировать