Статті

Червоне м’ясо і ішемічна хвороба серця: коли очікувати підвищення ризику?

Результати рандомізованих і наглядових досліджень показують, що високе вживання червоного м’яса , особливо обробленого м’яса, асоційоване з підвищенням ризику смерті і основних хронічних захворювань, включаючи ішемічну хворобу серця.

Дизайн дослідження

Виконано проспективне когортне дослідження Health Professionals Follow-Up Study (США, 1986-2016 роки).

У дослідження включили 43 272 чоловіків без серцево-судинних захворювань або онкологічних захворювань.

Протягом дослідження в учасників оцінювали раціон харчування, в тому числі вживання червоного м’яса.

В якості первинної кінцевої точки розглядали розвиток ішемічної хвороби серця, включаючи гострий нефатальний інфаркт міокарда або фатальну ІХС. Аналіз проводили з урахуванням кількості споживаного червоного м’яса.

Результати

За період спостереження відбулися 4456 ішемічних події, з яких 1860 були фатальними.

В аналізі з урахуванням харчових і нехарчових факторів ризику, вживання червоного м’яса загалом, необробленого червоного м’яса і обробленого червоного м’яса було асоційоване з підвищенням ризику ішемічної хвороби серця (коефіцієнт ризиків, для 1 порції в день: 1,12 (95% довірчий інтервал 1 , 06-1,18) для червоного м’яса в загальному, 1,11 (95% ДІ 1,02 — ,. 21) для необробленого червоного м’яса і 1,15 (95% ДІ 1,06-1,25) для обробленого червоного м’яса).

Показано, що в порівнянні з вживанням червоного м’яса, вживання однієї порції в день комбінованих рослинних білків (горіхи, овочі і соя) було асоційоване зі зниженням ризику ішемічної хвороби серця на 14% (коефіцієнт ризиків, 0.86 (95% ДІ 0,80-0 , 93) в порівнянні з вживанням червоного м’яса в цілому, на 13% (коефіцієнт ризиків, 0,87 (95% ДІ 0,79-0,95), в порівнянні з необробленим червоним м’ясом і на 17% (коефіцієнт ризиків, 0 , 83 (95% ДІ 0,76-0,91), в порівнянні з вживанням обробленого червоного м’яса.

Заміна червоного м’яса на цільнозернові культури і молочні продукти і обробленого м’яса на яйця призводило до зниження ризику ішемічної хвороби серця.

Висновок

Вживання червоного м’яса асоційоване з підвищенням ризику ішемічної хвороби серця. Використання рослинного білка (овочі, горіхи, соя) призводить до зниження ризику ІХС. Заміна червоного м’яса на цільнозернові продукти і молочні продукти і обробленого м’яса на яйця асоційоване зі зниженням ризику ІХС.

Джерело: Laila Al-Shaar, Ambika Satija, Dong D Wang, et al. BMJ 2020; 371: m4141.

Теги

Комментировать

Нажмите для комментария

    Ми на Facebook

    Вибір редакції