Сьогодні 6 січня переддень Різдва Христового – Святвечір.
До святкування Різдва Христового передує Свята вечеря до якої готуються відповідно до традицій, що склалися упродовж багатьох поколінь. Святкування розпочинається з очищення душі на протязі всього різдвяного посту та в приготуванні особливих пісних страв. Також особливим та головним моментом є — єднання усієї родини за святковим столом.
Передріздвяна ніч – це благодать для усього людства.
12-ма стравами традиційно накривають стіл у переддень Різдва. Усі вони пісні та символізують 12 апостолів Ісуса Христа. Але основною стравою на святвечорі є кутя з неї і розпочинають святкову трапезу.
Інгредієнти в святковій кутя мають особливе значення:
- Пшениця — символізує вічне життя, воскресіння й достаток.
- Мед — символ райського блаженства, здоров’я й благополуччя.
- Мак, горіхи та родзинки – символи достатку й родючості.
Ще здавна вважалося, що чим ситніша та смачніша кутя тим краще буде врожай і вище статок у родині.
Під скатертину Різдвяного столу за давніми традиціями прийнято класти сіно аби водилася худоба, а на кути столу класти часник, який оберігає від хвороби та усього злого. Ще з давнини вся родина вбиралася в святковий одяг та терпляче чекала першої зорі на нічному небі, бо лише тоді можна було сідати за стіл.
Щойно всходила на небі святкова зоря господар вносив до хати «дідуха» — святковий сніп пшениці, та ставив його на покутті це місце вважалося почесним.
Вся родини починала вечерю з молитви при свічці.
Коли вечеря закінчується родина починає співати колядки. За народними повір’ями чим більше колядників відвідає оселю, тим щедріший для родини буде Новій рік.
Медпросвіта вітає усіх своїх читачів з наступаючим таїнством Святої вечері та бажає всім міцного здоров’я, сімейного щастя та добробуту.
Комментировать