Говорять лікарі

Реформа: Знищити надбання попередніх поколінь дуже легко, а що потім?

В нашій країні склалася ситуація, що із розвалом СРСР в нас реформи проводяться лише на паперах, а в реаліях - це знищення галузі, "деребан" матеріальної бази

Реформа (лат. reform, фр. réforme — «перетворюю», «змінюю») – зміна або перетворення. Саме це значення зашифроване під словом реформа. На даний час, ми — працівники медичної галузі, таких змін не бачимо.

В цілому світі є принципи реформування : це потребує додаткових затрат зі сторони органу реформатора.

В нашій країні склалася ситуація, що із розвалом СРСР в нас реформи проводяться лише на паперах, а в реаліях  — це знищення галузі, «деребан» матеріальної бази, що залишається не потрібна (забиті дошками приміщення лікарень чи поліклінік, земля та ін.) … Знищити надбання попередніх поколінь дуже легко, але виникає питання що приходить на заміну?

Це ми вже бачили в інших галузях, як знищено колгоспи в селах, садочки та школи в містах, клуби та бібліотеки в малих містечках та селах. Тепер час дійшов до медичної галузі…

Я цілком згідний, що ті медичні заклади, що зараз є в Україні, не відповідають реаліям 21 століття. Ні матеріально-технічна база, ні, по-простому, саме планування приміщень, каналізації та сотні ін. пунктів.

На мою думку, не потрібно нічого видумувати, бо це вже все втілене в життя, працює та дає результати в країнах Західної Європи, Ізраїлю чи США.

Потрібно збудувати 10-20 нових медичних центрів на цілу країну із широким профілем та потужною матеріально-технічною базою. Відправити перспективну молодь по обміну за кордон на стажування та за 2-3 роки вернути їх на батьківщину. Зберегти досвід сивочолих лікарів та впровадити сучасні технології діагностики та лікування. І це все… Все інше переформатувати на профілактику захворювань.

Назар Була, врач хирург-эндоскопист

 

Мнение автора может не совпадать с мнением редакции.

 

1 Комментарий

Нажмите для комментария

  • Дуже хочеться ,запитати у пана Назара ,як він навчався, вступив до мед.іну та досяг таких висот в ендоскопічній хірургії. Напевне родом з села де закінчив сільську 10-и річку Сам вчився та здобув даний фах. «Тай за розподілом повезло в ендоскопічній хірургії»А для розуміння- Маємо «26-областей і в кожній Є кардіо ,онко, шкір-вен, нарко, психо-неврологічні міськ та обл МСЕКи проти туберкульозні диспансери Шановний пане Назаре -робіть висновки.Тому що будувати ,щось нове по старих схемах(домовленість -проплата- відкати -будь-як приймаємо і ВСЕ це за народний кошт з послідоючою схемою постановки «НА коліна» та прихватизацією .ЯКОСЬ ЦЕ НЕ СУЧАСНО,( старо как мир) та нарощування вибухонебезпечної ситуації в медичному соціумі,якось вибачте, пахне Ситуацією зі Сходу . А куди ж подінете, Всих ,тих хто, сьогодні ургентує ,чергує в лікарнях на рівнях ДЛ ,ЦРЛ, МІСЬК , лікарнях невідкладної допомоги і т.д і.т.п. Чи може Вам дуже подобаються схеми коли в дер.лік.установі виходить з ладу обладнання і тут же відразу приходить приватна компанія,яка надає своє обладнання -лікарі переходять на роботу в дану компанію і на другий же день все стає по тарифах компанії.А в місцевої «влади й голова неболить — а грошей то немає в кошторисіІ ,але ж ДОБРЕ ЩО ХОЧ ЗА ОРЕНДУ ПЛАТЯТЬ! Я думаю що задовільнив ваш виступ з горящою пропозицією БУДУВАТИ -ЗАБИРАТИ —Та РУйнувати.