Організація охорони здоров'я

Резидентура MIR в Іспанії — аналог української ординатури

Якою є професія лікаря в Іспанії? З чого складається навчання і чим воно відрзняється від навчання в Україні? Про іспанську резидентуру та українську ординатуру - читайте в нашому матеріалі

Професія лікаря в Іспанії залишається престижною. Пристойна зарплата, затребуваність та повага в суспільстві притягують до цієї спеціальності молодих людей з Іспанії та інших країн. Навчання лікарів в Іспанії, як і в Україні, складається з двох основних етапів: спочатку базова медична освіта — 6 років медичного факультету з отриманням диплому «Лікар», потім 4-5 років спеціалізації в резидентурі.

Лікар після 6 курсу

Цікаво, що в Іспанії диплом «Лікар» дозволяє не тільки продовжувати освіту в резидентурі, але також дає право працювати на посаді «Загальний лікар» («Médico General). І невелика частина іспанських лікарів все життя працюють в такій якості. Вони проводять медогляди на водійські права, працюють у приймальних відділеннях амбулаторій та госпіталів, а деякі ведуть прийом усіх бажаючих у своєму приватному кабінеті з вивіскою «Лікар». Ніяких «Сертифікатів» та «Акредитацій». Якщо Ви успішно провчились 6 років і отримали диплом, значить Ви лікар, і отже, Ви можете працювати лікарем. Закон на вашому боці.

Резидентура MIR (Médico Interno Residente)

Але переважна більшість випускників медичних факультетів прагнуть вступити до резидентури, тому що хочуть стати «вузьким спеціалістом»: хірургом, педіатром, неврологом, кардіологом. Їх не приваблює перспектива виписувати рецепти пенсіонерам в амбулаторії, амбітні молоді лікарі хочуть стати унікальними і знаменитими, оперувати серця, рятувати життя. До того ж вузькі фахівці швидше знаходять роботу, користуються великою повагою серед колег. Резидентура MIR — це навчання улюбленій спеціальності у найкращих професорів, а диплом спеціаліста з будь-якої спеціальності визнається у всій Європі. Саме тому в січні місяці кожного року 12 тисяч лікарів конкурують за 6 тисяч місць в резидентурі.

Іспит до MIR

До MIR вступають після здачі вступного іспиту, і критерій є тільки один — твій бал за результатом іспиту. Це дуже схоже на ЄДО, коли в один день всі претенденти здають єдиний іспит і в результаті 6000 кращих отримують місце в резидентурі: Ті, хто отримує високий бал під час іспиту, можуть самостійно вибирати будь-яку саму модну спеціальність і госпіталь для резидентури. Середнячкам залишається, те що не взяли розумники, при чому найбільше вільних місць — «Сімейна медицина». А хто за кількістю набраних балів опиняється в нижній частині списку, ті не проходять на навчання до резидентури, і розпочинають готуватися до наступного січневого іспиту. Лікарі дуже серйозно готуються до цього іспиту, багато відвідують спеціальні підготовчі курси (є спеціальні навчальні фірми з філіями у всіх великих містах), тому що від цього іспиту багато в чому залежить подальша професійна доля. Підготовчі курси коштують близько 200 євро на місяць, деяким претендентам вистачає 3 місяців, інші оплачують до 12 місяців підготовки. Головне те, що на наступний іспит претенденти йдуть підготовленими і отримують достатній бал для проходження в резидентуру.

Обмеження для іноземців

Кілька років тому ввели обмеження для неєвропейських іноземців, у тому числі для росіян — не більше 240 місць в рік. На кожне з цих місць претендують до 6 осіб з різних країн, найбільше з Чилі, Перу, Колумбії та інших латинських країн. 10-15 росіян з туристичною візою складають іспит та проходять державну резидентуру з самих модних і перспективних спеціальностей, Ще близько від 20-ти до 30-ти росіян з ВНП в Іспанії проходять на «Сімейних». Статистичних даних щодо українців, на жаль, немає. Резидентура безкоштовна як для іспанців, так і для іноземців, і зарплату резидента платять всім однаково.

Навчання і робота резидента в госпіталі

Тривалість стажування в резидентурі для хірургічних спеціальностей — 5 років, для нехірургічних — 4 роки. Вона включає в себе лекції, самостійну роботу в бібліотеці, доповіді на конференціях, але переважну частину часу стажування резиденти працюють з хворими. Але держава не дарма фінансує навчання резидентів, за це вони — резиденти виконують чорнову роботу в госпіталях: ходять на виклики до приймального відділення, пишуть виписки, у разі потреби вночі проводять екстрені консультації в інших відділеннях. У приймальному відділенні половину роботи роблять резиденти різних курсів. Особливо дістається резидентам сімейної медицини. Все що поступає до приймального відділення, потрапляє до чергового резидента, призначати жарознижуючі, купірувати напади астми тощо доводиться з перших днів резидентури. Більш складні випадки: інфаркт, інсульт і їм подібні передають старшому резиденту або досвідченому лікарю приймального відділення. Резиденти останніх років самостійно ведуть прийом пацієнтів, лікують, діагностують і оперують. Завжди є відповідальний куратор, але його турбують не часто. Резиденти 4 і 5 року, крім роботи у відділеннях ,займаються також і навчанням молодших резидентів. Кожен рік проводяться взаємні ротації резидентів в різних госпіталях Іспанії і Європи. В результаті, після такого стажування та резидентури, на роботу приходять повністю підготовлені фахівці, які знають сучасні методики, здатні працювати самостійно в будь-яких ситуаціях, і, найчастіше, молоді лікарі після резидентури користуються більшим авторитетом ніж старі лікарі відділень.

Диплом спеціаліста

 Диплом «Лікаря-спеціаліста», точно так, як і диплом «Загального лікаря», є довічною ліцензією на практичну роботу, в Іспанії немає сертифікатів на 5 років. Після резидентури в кращих європейських госпіталях лікарі можуть працювати в Іспанії або працювати в іншій європейській країні. Але деякі іноземці повертаються на Батьківщину, щоб працювати в кращих клініках своєї країни.

Комментировать

Нажмите для комментария