День в історії

18 січня: Голодна кутя та її традиції

18 січня проходить святкування Голодної куті.

Це святкування урочисто завершує низку різдвяно -новорічних свят. Голодну кутю також називають голодний Святвечір чи друга Вілія.

Чому кутя називається голодна?

Тому що весь день напередодні Водохреща люди дотримуються суворого посту і не можна їсти до моменту сходження вечірньої зорі.

У святковому меню пісні страви, такі як вареники з капустою, гречані млинці, пампушки, рибні страви, пісний борщ і т.д., з напоїв узвар, ну і звичайно ж сама кутя заправлена медом, маком та горіхами.

Після того як святкова вечеря закінчена, згідно з традиціями необхідно «прогнати» кутю. Для цього раніше виходили на вулицю і розбивали об ворота горщик, в якому кутя варилася, примовляючи при цьому:

Утікай, кутя, з покуття,

Узвар, іди на базар,

Паляніці, залишайтесь на полиці,

«Дідух» — на теплий дух,

Щоб кинути кожух.

У деяких джерелах збереглися відомості, що навіть запорізькі козаки на Січі кутю проганяли, але робили це особливим способом — вони піднімали стрілянину.

По суті, голодний Святвечір являє собою готування до святкування свята Хрещення. Це великий та важливий день для християн, так як Іоанн Предтеча хрестив Ісуса Христа в річці Йордан саме в цей день.

 

Комментировать

Нажмите для комментария

    Ми на Facebook

    Найпопулярніше

    Вибір редакції