Новини

102 спалахи гострих кишкових інфекцій на початок серпня. Жахливо?

В поточному, 2019 році, в Україні спостерігається ріст захворюваності гострими кишковими інфекціями, для яких характерний сезонний підйом. На початок серпня зареєстровано 102 спалахи гострих кишкових інфекцій.

Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, причиною яких є потрапляння у організм людини збудників ( вірусів, бактерій, паразитів), що викликають ураження  шлунково-кишкового тракту. Захворювання протікають з ознаками інтоксикації. До цієї групи відносяться і харчові отруєння.

Нагадаємо, що в Україні реєструється 50-60 тис. захворювань, пов’язаних з гострими кишковими інфекціями, щороку, а в світі кожен рік реєструється 150-200 млн. захворювань згідно з даними ВООЗ.

Також за даними ВООЗ, гострі кишкові інфекції займають другу позицію в структурі інфекційних захворювань серед дітей і третю серед дорослих і займають верхні позиції структурі смертності від інфекційних хвороб.

Пік захворюваності реєструється влітку, в зв’язку з активізацією шляхів і факторів передачі інфекції.

На початок серпня 2019, згідно з даними Центру Громадського Здоров’я МОЗ України, всьогов Україні зареєстровано 102 спалахи гострої кишкової інфекції. В тому числі зареєстровано 10 спалахів вірусного гепатиту А, 31 спалах сальмонельозу, 24 спалахи ротавірусного ентериту тощо.

Аналіз ситуації по Україні в минулі роки показує, що біля 58% спалахів пов’язані з організованими дитячими колективами, 28% – з об’єктами ресторанного господарства та торгівлі, 14% – зареєстровано в побуті.

За причиною захворювань перше місце займають вірусні кишкові інфекції  — біля 40% (рота-, норавіруси), на другому місці сальмонельоз — біля 20%. За ними крокують вірусний гепатит і інші кишкові інфекції.

Причинами захворювання найчастіше стають порушення правил особистої гігієни та вживання уражених продуктів харчування та забрудненої води. Джерелом інфекції є хвора людина або носій, який виділяє збудників у навколишнє середовище з випорожненнями і/або блювотними масами.

Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції  стають готові  страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби.

Гострі кишкові інфекції можуть призвести до летального результату, тому не ігноруйте симптоми захворювання, а у разі необхідності – негайно звертайтесь за медичною допомогою.

Симптоми, при яких потрібно негайно звернутися за медичною допомогою:

  • ранній і дошкільний вік дитини (у дітей швидко розвивається дегідратація, потрібна допомога лікаря);
  • особи похилого віку (старше 65 років);
  • часті водянисті випорожнення більше 5 раз на добу у дорослого;
  • багаторазова блювота;
  • висока температура з діареєю і блювотою;
  • кров у випорожненнях;
  • переймоподібні болі в животі будь-якої локалізації.

Щоб захистити себе та своїх дітей від гострих кишкових інфекцій, достатньо виконувати прості профілактичні дії: дотримуватись правил особистої гігієни, не споживати продукти, що зберігались з порушенням вимог щодо термінів та умов зберігання, мити фрукти та овочі проточною водою, під час приготування їжі не нехтувати часом термічної обробки продуктів з м’яса та риби тощо.

Звертаємо вашу увагу на те, що незважаючи на високу небезпеку, на інфекційні хвороби приходиться лише 26% у загальній структурі смертності. Сучасні методи лікування дозволяють успішно боротись з більшістю інфекцій, а справжню загрозу для людства на сьогодні складають нефінфекційні хвороби ( НІЗ).

Нагадаємо, що Україна все ще не має загальнонаціональних репрезентативних даних про основні фактори ризику неінфекційних захворювань, що є перешкодою для прийняття науково обґрунтованих рішень для покращення ситуації. Для отримання об’єктивної інформації про поширення факторів ризику НІЗ та подальшого вироблення підходів до профілактики і боротьби з НІЗ в Україні вперше проводиться національне репрезентативне дослідження STEPS.

STEPS – це підхід, рекомендований ВООЗ для епіднагліду за факторами ризику НІЗ. Дослідження STEPS вивчає поширеність НІЗ та їх факторів ризику, використовуючи стандартизоване анкетування, проведення фізичних та біохімічних вимірювань.

Детальна інформація

Комментировать

Нажмите для комментария